”Händerna stack upp”

NYHETER

Bengt och Monica om skräckscenerna i katastrof-
området

1 av 4 | Foto: LEVANDE BEGRAVD En brittisk räddningsarbetare har hittat en av många människor som begravts i ras- massorna från det nio våningar höga Margella Towers i Islamabad.

När Bengt Svensson kom tillbaka till Balakot där han tidigare bott möttes han av en ofattbara scener.

Hela staden var borta.

-Jag såg händer sticka upp ur marken, berättar han.

Bengt Svensson och hustrun Monica har bott i Pakistan i olika omgångar sedan 1980. De arbetar som missionärer för Svenska Alliansmissionen i Abbotabad, en stad ett tiotal mil norr om Pakistans huvudstad Islamabad.

- Hela dagen har jag sett det man önskade att man aldrig skulle behöva se, berättar han när Aftonbladet når honom på en raspig telefonförbindelse.

Folk grävde överallt

I går besökte han Balakot, staden där han och hustrun först bodde när de kom till Pakistan i början av 1980-talet. Det är också en av de städer som drabbades absolut hårdast av jordbävningen i lördags morse. Enligt de lokala myndigheterna försvann en skola i Balakot ner i marken.

- När vi kom över bergen ner i dalen så såg vi att alla hus var skadade. Alla lerhus hade rasat i högar. När vi sen kom upp till staden, var den nästan helt borta. Det var kanske två eller tre hus som stod upp.

I resterna av staden såg han en oändlig ström av människor som bar på döda och som letade efter familjemedlemmar.

-På ett par ställen såg vi hur det stack upp ett par händer på väg ut. Överallt så gräver folk.

Carl-Gustaf Svensson, biståndsråd vid den svenska ambassaden i New Dehli, befann sig på den indiska sidan av gränsen i det konflikthärjade Kashmir. Han var i Uri-dalen för att inspektera ett vattenkraftverk som finansierats med svenskt bistånd.

Stenblock föll ner

När skalvet kom befann han sig endast 4,5 mil från dess epicentrum.

-Jag satt i bilen på vägen genom floddalen när det plötsligt började falla ner stora stenblock ned på vägen. Hela dalen fylldes med en brun kraftig rök, damm från jordmassorna som rörde sig nerför bergssidorna. Lerhusen rasade som korthus.

Carl-Gustaf Svensson avbröt resan och lyckades återvända till kraftverket.

-Det var en strid ström av skadade och människor till kraftverkets sjukstuga.

På kvällen begravdes flera personer från trakten enligt muslimsk sed före solnedgången.

-De hade slagits ihjäl av stenblock som krossade deras enkla hus.

Läs mer:

Tidigare:

Jens Kärrman