En gång var de lyckliga

NYHETER

Mammans kärlek till styvpappan blev Bobbys död

Foto: PRIVAT
födelsedagskalas Bobbys mamma firar sin födelsedag tillsammans med Bobby. Bobby föddes för tidigt och led av koncentrationssvårigheter. Bobbys mormor hjälpte mamman med barnpassning och Bobby tillbringade mycket tid hos henne. Bobby hade en egen säng hos mormodern och i polisförhören berättar hon att Bobby inte ville sova hos hennes dotter eftersom det var så stökigt där.

Styvpappan sa till Bobbys mamma att han älskade henne.

Men livet med den nya kärleken ledde till hennes sons död.

I utredningen växer bilden av en omtänksam men lättledd kvinna fram - som plötsligt förvandlades till ett monsters hantlangare.

När Bobby föddes kunde hans pappa vara en av tre män. Ett dna-test bringar klarhet i faderskapet - men Bobbys biologiska pappa blir aldrig en del av hans liv.

Mamman är bara 19 år när hon föder sin son i mars 1995. Han lider bland annat av Fragile X-syndromet, en utvecklingsstörning av adhd-typ.

Mamman tystlåten

Bobbys mormor hjälper den unga familjen.

- Han hade en egen säng hos mig. Det var så stökigt och rörigt hos min dotter att han inte ville vara där, säger mormor i förhör.

Vid tre års ålder får Bobby en avlastningsfamilj. Där trivs han.

- Jag tror att Bobby och hans mamma levde i en ganska isolerad värld, säger hans stödmamma.

Hon beskriver dock mamman som noggrann med hans hygien och hälsa.

Vänner till familjen målar en bild av henne som tystlåten. En person som inte grälar utan som slätar över, som aldrig höjer rösten åt sin son.

Hon är uppväxt i ett hem med misshandel och missbruk. Enligt bästa väninnan har hon inte haft några seriösa förhållanden. Män har mest utnyttjat henne för sex.

Så, i april 2005, börjar det som ska bli slutet för Bobby. Bobbys mamma träffar sin blivande sambo via telefondejtning. Han säger att han älskar henne. För första gången är hon älskad av en man.

- Han är som en blandning mellan Sean Connery och Hans Fahlén, säger hon till sin bästa väninna.

Trots sextortyren känner hon ingen oro över att låta Bobby flytta med henne till Nässjö. På en lapp till sambon skriver hon:

"Bobby, han får följa med vare sig han vill eller inte. Jag älskar dig. Annars hade jag väl inte gått med på all tortyr och annat ..."

Bobby själv är mycket uppriven över flytten.

Efter första mötet med sin nye styvfar säger han till sin mormor att han har ont i stjärten. Mormor misstänker att han utsatts för övergrepp men det vill hans mamma inte höra talas om.

Pratade ofta om sex

I september bär flyttlasset av. Lärarna på den nya skolan tycker att det går bra för Bobby, men att han ofta pratar om alkohol och sex på ett sätt som är för avancerat.

Den 14 december försvinner han. Den 16 februari berättar hans mamma i polisförhör att hennes sons kropp ligger sänkt med kättingar i en sjö.

- Jag har känt lite grann att han (sambon) har makt över mig. Men jag har ju älskat honom och älskar honom fortfarande, har mamman sagt i förhör.

Läs mer

Karin Östman, Linda Hjertén