Unga flickor bantar regelbundet

NYHETER

Var fjärde 13-åring har redan bantat flera gånger

Ätstörningar är ett allvarligt ökande hot mot unga flickors hälsa, och det börjar ofta med att man bantar.

Ungt vals nätenkät visar att var fjärde tjej i högstadiet redan har bantat flera gånger. Problemet kryper längre ned i åldrarna.

– Jag har träffat nio- och tioåringar med fullt utvecklad anorexi. Även bulimi går nedåt i åldrarna jämfört med för några år sedan, säger Christina Lillman-Ringborg, enhetschef på Stockholms centrum för ätstörningar.

Ung vals nätfråga förra veckan visar att var fjärde 13-årig flicka redan har bantat flera gånger.

– Bantning innebär alltid en risk för att man ska bli sjuk i anorexi, men det är svårt att förutsäga vem som drabbas, säger Christina Lillman-Ringborg.

90-95 procent av de som drabbas av ätstörningar är flickor.

– Flickor är mest utsatta men det är samma tankegångar som gäller för pojkar som drabbas. Anorexi beror på många samverkande faktorer och ofta är bantning ingången. Många som kommer till oss säger: Det var inte meningen att det skulle bli så här, säger Christina Lillman-Ringborg.

Svältkick

Kroppen påverkas på flera sätt om man bantar: skelettet blir svagare och man riskerar benskörhet, är man inte fullvuxen kan man stanna i växten.

– Det är ett drastiskt tillstånd för kroppen att banta som så ung, säger Christina Lillman-Ringborg.

Uppskattande kommentarer om god karaktär när man skippar fikabrödet och glassen kan göra att man driver sig hårdare och fortsätter banta även om man inte behöver det.

– Man tänker om det har gått så här lätt så kan jag fortsätta lite till. En del upplever en svältkick –kroppens egna morfiner, endorfinerna går igång och ger ett lyckorus – det är en överlevnadsinstinkt, säger Christina Lillman-Ringborg.

Vad ska man göra om man misstänker att en kompis har problem?

– Det beror lite på hur gammal man är. Jag tycker att man ska reagera om man är orolig och säga just det: ”Jag är orolig för dig – vad är det som händer?” Då kan kompisen alltid säga: ”Nej, det är inget att oroa sig för” och man anklagar inte personen för något. Samtidigt har man öppnat en dörr. Många förnekar att de har problem men när man får höra det så går det i alla fall in: ”Oj, det är visst någon som bryr sig och ser mig”. Om inte det räcker så tycker jag att man ska vända sig till vännens föräldrar. Ju tidigare man söker hjälp desto bättre är det, säger Christina Lillman-Ringborg.

Hur märker man att någon har ätstörningar?

– Man får ändrat ätbeteende och kostvanor. Man har ofta sallad på sin tallrik, man tar bort sås och dressing, byter ut mjölken mot vatten och säger nej tack till fika och glass. Man kan också märka det om en kompis börjar tacka nej till att göra saker tillsammans, vill inte följa med och fika eller gå på bio för man vill inte äta tillsammans med andra. Det är också vanligt att det börjar med att man blir vegetarian. När man är ung blir man också väldigt tunn – man har så lite att ta av då, säger Christina Lillman-Ringborg.

Ätstörningar

Så påverkas kroppen av svält:

Karin Abrahamsson ([email protected])