Hotet mot FMV

NYHETER

Bomb hittad i papperskorg på Östermalm

Nu trappar vänsterextrema Global intifada upp sin kamp.

I går hittades deras brandbomber utanför Försvarets materielverk.

– Risken är att de blir mer och mer våldsamma, säger Anders Bergman, expert på politisk extremism.

Foto: per-olof sännås
Brandbomberna hittades utanför Försvarets materielverk på Östermalm i Stockholm. Global intifada tog på sig skulden för aktionen.

Global intifada skickade först ut ett hotbrev till media, där de berättade om bomberna. De hade placerats ut i en papperskorg utanför Försvarets materielverks (FMV) lokal på Östermalm i Stockholm. Enligt brevet var skälet att FMV ”aktivt köper militär utrustning av Israel”.

Flaskbomber

Bomberna, två flaskor med okänt innehåll tillsammans med en anordning, hittades i en papperskorg utanför entrén av polisen efter att anställda på verket slagit larm.

Flaskorna hämtades av bombtekniker och kördes i säkerhet. Under tiden fick delar av byggnaden evakueras och ett område med en radie på 200 meter spärrades av.

Av de tio attentat som Global intifada tagit på sig är ett bombattentat mot en rysk diplomatbil på Kungsholmen förra sommaren det mest uppmärksammade.

"Minst 20 personer"

– Den ryska ambassadbilen brändes ner i Marieberg precis utanför DN. Det krävs en viss koordination om man ska kunna genomföra en sådan attack. Därför tror jag att de aktiva i gruppen är åtminstone ett 20-tal personer, säger Anders Bergman.

– Men så många som 200 kan vara knutna till organisationen. Man bör ta dem på allvar.

Har sprängt en rysk diplomatbil

Anders Munck