Räddad ur dödsvågen

25 april 2077: Om det blir 1 grad varmare i Sverige

FALSTERBO

Fyra tonåriga pojkar dog i natt när skånska Falsterbonäset översvämmades.

De låg och sov i en källare när de fångades av invällande, iskalla vattenmassor.

I dag står Skanör med Falsterbo helt under vatten.

Stora delar av Falsterbonäset evakuerades under gårdagen, sedan räddningsledningen bedömt att läget var akut.

På bara några timmar steg havsnivån 1,6 meter, sedan vindarna över Östersjön ändrat riktning och nordliga stormvindar pressade ner vatten mot Öresund.

7 000 invånare drabbade

Eftersom havsnivån stigit tre decimeter sedan sekelskiftet på grund av växthuseffekten drabbade den värsta översvämningen någonsin de 7 000 invånarna på näset.

Smattret från en räddningshelikoper hördes framåt kvällen, när ytbärgare firades ner för att undsätta enstaka bilister som kommit iväg så sent att de fångades av vattenmassorna.

Under kvällen inträffade en tragedi, när fyra tonårspojkar dog i en källare. Deras föräldrar var bortresta och ungdomarna hade missat evakueringslarmet.

Fångades i källaren

Sedan länge får nya hus i området inte byggas med källare. Men enstaka äldre hus har fortfarande källare, precis som den drabbade villan.

När pojkarna somnat vällde plötsligt vattenmassorna in genom källarfönstren och fångade dem. Polisen misstänker att de var berusade, eftersom de inte klarade att sätta sig i säkerhet.

Trots katastrofens omfattning har inga fler döda rapporterats ännu.

Söker efter fler döda

Men värden för hundratals miljoner förstördes. Bilar flöt sent i natt förbi Aftonbladets utsände på Falsterbonäset, som hade förvandlats till ett havslandskap. Räddningsbåtar sökte med strålkastare efter eventuella döda.

– Vi vågar inte tänka på vad som kommer att visa sig i dagsljuset, säger räddningsledaren Ove Nyström.

OBS! Den här nyheten är påhittad för att visa hur framtidens klimat kan påverka oss.

Så drabbas Sverige

Så drabbas resten av världen

Koraller dör Korallreven överlever inte i den nya sura miljön.
Koraller dör Korallreven överlever inte i den nya sura miljön.

Läs mer:

En grads höjning av jordens medeltemperatur – mer behövs inte för att hela Falsterbonäset ska översvämmas. Klimatforskarna räknar med att växthuseffekten höjer planetens temperatur med mellan en och sex grader till år 2100. Aftonbladet ska grad för grad berätta om växthuseffektens konsekvenser. Varje dag ger vi dig en trolig svensk nyhet från framtiden. Och forskarnas prognoser över vad som kommer att hända i hela världen. OBS! Nedanstående nyhet är påhittad för att visa hur framtidens klimat kan påverka oss.

Joachim Kerpner

Publisert: