Så ska Vickan bli kronan på verket

NYHETER

Bitarna ska göra henne komplett

Kronprinsessan Victoria är snart en fullfjädrad drottning.

Med egen stab och allt tyngre uppdrag finslipar hon nu utbildningen - till Sveriges första kvinnliga tronföljare i modern tid.

Foto: allt pekar på tronskifte Nu finpustas kronprinsessan Victorias färdigheter och kunskaper inför ett kommande tronskifte.

- Anspråken på kronprinsessan ökar hela tiden. Hon närmar sig kungen i antalet inbjudningar, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg, som sedan ett år tillbaka leder Victorias egen hovstat.

Samverkan och krishantering

Under våren och sommaren har Victoria ägnat sig åt Kinastudier, med den uppmärksammade rundresan i Kina som avslutning. Hon har även följt ett par kurser på Försvarshögskolan i internationell samverkan och krishantering.

Den kommande månaden står självstudier i Sveriges statsskick på schemat. Riksdagens talman Björn von Sydow blir Victorias personliga handledare.

- Kronprinsessan är också mycket intresserad av historia så där ska det fyllas på lite. Studierna sker i privat regi och hon kommer att läsa den litteratur hon hinner med mellan uppdragen, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Tar del av debatten

Kronprinsessan Victoria blir den första statschef som tillträder sedan Sverige fick en könsneutral tronföljd. Men trots att hon är något av en jämlikhetspionjär är det lite si och så med den feministiska skolningen.

- Hon tar del av den allmänna debatten. Men det är en självklarhet att män och kvinnor har samma rättigheter. Det är inte en fråga som rör hennes framtid som drottning, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Drottningskolan – det här bör en blivande drottning lära sig

Katarina Sternudd