Ryanair kastade av nio blinda

NYHETER

Hade fyllt sin kvot med fyra funktionshindrade

Foto: Ryanair-plan på på Skavsta utanför Nyköping.

De nio blinda passagerarna skulle åka på en trevlig resa till Italien.

Några minuter innan flyget skulle lyfta blev de avslängda - Ryanair hade redan fyllt sin kvot med fyra funktionshindrade ombord.

Ryanair har, som regel, endast fyra funktionshindrade på varje flight. Alla som har ett handikapp och som vill åka med Ryanair måste i förhand tala om vilket funktionshinder de har och hoppas på att det finns en flight som inte uppfyllt kvoten.

"Det var förnedrande"

Beryl Barton, 65 som är blind och hennes synskadade man Harry, 58, skulle tillsammans med sju andra blinda åka till Italien från London. De hade inte på förhand anmält att de var blinda. Sällskapet satt redan i sina säten och det var bara minuter kvar innan planet skulle lyfta när kaptenen kom fram till dem.

– De frågade om vi var registrerade som blinda och när vi svarade att vi var det sa han att det redan fanns fyra handikappade personer på planet, vissa i rullstol, säger Beryl Barton till The Times.

Alla nio var tvungna att kliva av planet.

– Vi var förkrossade. Vi eskorterades av planet och in i flygplatsen som om vi vore brottslingar. Det var förnedrande, fortsätter hon.

När sällskapet kom tillbaka in på flygplatsen fick de veta att de själva fick boka boende och de fick inte heller någon ersättning för måltider.

Några ut sällskapet fick sova på golvet i väntan på nästa flyg till Italien.

Ryanair: Det är säkerhetsregler

Ryanair säger i ett pressmeddelande att de sätter säkerheten först och att genom att endast tillåta fyra funktionshindrade passagerare per flight kan personalen ägna sig speciellt åt dessa i en nödsituation.

Enligt irländska luftfartsverket, som är kontrollerande organ för Ryanair, hade det inte varit några problem att ta med alla de 12 funktionshindrade passagerarna på planet.

– Europeiska regler säger bara att det inte ska vara flera funktionshindrade ombord än andra passagerare. Det hade inte varit något problem för oss om hela sällskapet flugit tillsammans, säger en talesman för irländska luftfartsverket till The Times.

Både British Airways och EasyJet tog tillfället i akt att tala om att de inte har några begränsningar för hur många blinda som kan flyga tillsammans på deras flygningar.

Fick betala 500 för hyra av rullstol

Ryanair har varit i blåsväder tidigare i handikappfrågor. Förra året tvingades de betala motsvarande 18000 kronor till en resenär som fick betala 500 kronor för att använda en rullstol för att få komma ombord på planet.

Enligt The Times tror många funktionshindrade passagerare att Ryanairs attityd gentemot dem har att göra med pengar. Bolaget har som mål att endast stå 25 minuter på marken och det tar längre tid för funktionshindrade att gå ombord.

Therese Holmberg