Konservativ väntas bli polsk president

NYHETER

Kaczynskis motståndare Tusk erkänner sig besegrad

Foto: Enligt valundersökningar har det konservativa partiets ledare Lech Kaczynski en majoritet av rösterna i det polska presidentvalet.

Moskva (TT:s korrespondent)

Den konservative Lech Kaczynski såg på söndagskvällen ut som segrare i Polens presidentval. Enligt två vallokalsundersökningar hade han omkring 53 procent av rösterna och utmanaren var nära att genast erkänna sig besegrad.

När 60 procent av rösterna räknats ledde Kaczynski med 55,4 procent över sin rival Donald Tusk 44,6. procent

Tidigare under kvällen erkände sig den liberale Donald Tusk nästan besegrad när resultaten av en undersökning hade publicerats.

– Jag har med största sannolikhet förlorat denna kampanj – men ni har segrat, sade Tusk till sina anhängare på ett valmöte.

Om resultatet bekräftas när de officiella resultaten kommer, någon gång på måndagen, så innebär det att den polska politiken de närmaste åren kommer att domineras av Kaczynskis parti Lag och Rättvisa (PiS)

PiS x 2

Tusk ledde opinionsundersökningarna, men gapet mellan de två blev allt mindre inför valdagen. Situationen påminner om den under parlamentsvalet för fyra veckor sedan då Tusks Medborgarplattformen (PO) ledde med allt mindre marginal och slutligen besegrades av PiS.

Kaczynski förespråkar en välfärdsstat med kristna värderingar som grund och har lockat till sig många som förlorat på de senaste 16 årens omställningar och reformer efter kommunismens fall.

President- och parlamentsvalet innebär ett totalt maktskifte i Polen. Ex-kommunisterna, som styrt landet under den senaste mandatperioden, förlorade förtroendet bland många väljare efter att ha drabbats av en rad korruptionsskandaler. Korruptionen har varit ett viktigt ämne i valkampanjen, särskilt för Kaczynski som planerar en ”moralisk revolution” i polsk politik.

Både han och Tusk har rötter i motståndsrörelsen mot kommunismen under 1980-talet och de fick stöd av ett tungt namn vardera från den polska dissidentrörelsen.

Hjälp från populister

Kaczynski fick också draghjälp av den populistiske bondeledaren Andrzej Lepper och populistiska katolsk-konservativa Polska familjeförbundet (LPR).

Polens president har mindre makt än premiärministern, men hans roll är inte bara representativ. Presidenten är överbefälhavare och leder utrikespolitiken. Han har vetorätt vid lagstiftning, kan föreslå nya lagar, nominera premiärministrar och i vissa fall upplösa parlamentet.

Polen har problem med lågt valdeltagande. Både i parlamentsvalet och i presidentvalets första omgång gick rekordfå till valurnorna.

På söndagen hade 35,45 procent av de röstberättigade röstat fram till klockan 16.30, uppgav valkommissionen. Då återstod det 3,5 timmar tills alla vallokaler förutom en skulle stänga. Det var en aning mer än i första valomgången då 34,58 procent hade röstat vid samma tid.

Joanna Kurosz/TT