Nyheter

3G-master gör storkar barnlösa

NYHETER

Spansk forskare: Fåglarna blir apatiska och bygger sämre bon

”Storken” kommer mer sällan till de storkpar som bygger sina bon nära en mobiltelefonmast.

Det hävdar en spansk forskare som undersökt storkbon i sitt hemland.

– Storkarnas öppna bon gör dem mer utsatta, säger Steve Dahlfors, ornitolog.

Våren 2003 undersökte den spanske forskaren Alfonso Balmori 30 storkbon i den spanska staden Valladolid. Balmori tittade på om de vita storkarna lyckades eller misslyckades med sin häckning.

”Konkret bild”

Resultatet: Av de storkpar som byggde sina bon inom 200 meters radie från en mobiltelefonmast blev 40 procent barnlösa den sommaren. Motsvarande siffra bland de storkpar som byggde bo minst 300 meter bort från en mobilmast var bara 3, 3 procent.

– Det här ger en konkret bild av vad strålningen kan ge för effekt, säger Steve Dahlfors, ornitolog vid Sveriges Ornitologiska Förening, till aftonbladet.se.

Storkarna som byggt bon nära en mobilmast hade även andra problem, enligt Balmoris rapport ”Possible Effects of Electromagnetic Fields from Phone Masts on a Population of White Stork”. Fåglarna hade svårigheter att plocka stickor och strån till sina bon och deras beteende var mer passivt. Dessutom dog deras ungar oftare i ett tidigt skede.

Bygger bo i städer

Enligt Balmori är det en fördel att undersöka fåglar eftersom deras problem inte är möjliga att avfärda som psykosomatiska. Storkar som art är särskilt utsatta eftersom de bygger bo i eller nära städer, och gärna högt upp.

Steve Dahlfors anser att det går att dra tydliga paralleller mellan effekterna på storkar och effekterna på människor.

– Ja, det tycker jag absolut. Det finns nog ingen strålning som påverkar fåglar så konkret, men som är oväsentligt för en människa, säger han.

Mia Carron

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter