Hans barnbok tände gnistan

NYHETER

Aftonbladet kartlägger hur Muhammedteckningarna orsakade kris i hela världen

1 av 5 | Foto: Författaren Kåre Bluitgen sökte illustratörer till en ungdomsbok om profeten Muhammed. Det var så krisen som skakat världen inleddes.

KÖPENHAMN

Kåre Bluitgen sitter vid sitt skrivbord och känner viss förtvivlan.

Två år av hans arbete är på väg att rinna ut i sanden.

Ingen tecknare vågar rita bilder till hans ungdomsbok om Muhammeds liv.

Bluitgen inser att projektet är kontroversiellt. Han vill skapa debatt. Men också att danskarna ska lära sig mer om islam.

Han bor i Nörrebro där många av invånarna är muslimer. Han har många muslimska vänner.

– De flesta av mina barns klasskamrater är muslimer, säger han. Jag tyckte de och andra danska barn borde känna till mer om muslimernas profet.

Telefonen ringer ilsket i rummet bredvid. Den gör den mest hela tiden. Bluitgen verkar inte ens märka det. Han låter telefonsvararen gå på. En hög visitkort kringströdda på bordet visar att andra varit här före mig. Le Monde, Washington Post, Die Zeit.

Kåre Bluitgen skyr inte uppmärksamheten.

I slutet av augusti 2005, en ljummen sensommarkväll i Köpenhamn, går Bluitgen på en privat fest och träffar gamla vänner. En av dem är journalist på den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Stående över ett glas vin berättar Kåre om sina tecknarproblem.

– Folk är rädda. En av dem jag kontaktat vill inte efter misshandeln av en judisk lärare under sommaren. Han reciterade ur Koranen på en föreläsning och släpades in i en bil av tre muslimska män.

– Två andra hänvisar till mordet på den holländske filmaren Theo van Gogh som knivhöggs till döds för sin film om våld mot kvinnor inom islam. En är villig, men bara om han får vara anonym.

Ritzaureportern känner doften av en nyhet och gör en mental notering.

Två veckor senare ringer han Bluitgen och vill göra en story.

Nästa dag berättar flera dagstidningar om Bluitgens tecknarbekymmer.

På sitt tjänsterum i Jyllands-Postens lokaler på Kongens Nytorv fastnar kulturchefen Flemming Roses ögon på artikeln.

Vill testa gränser

Han blir både överraskad och förbannad över vad han ser som uppgivenhet inför mörka krafter.

Flemming får en idé. Varför inte be en rad tecknare att ge sin bild av profeten och sedan publicera dem i Jyllands-Posten. Testa var gränserna går.

Klockan är över nio på kvällen den 17 september när Rose postar breven.

Gensvaret är dåligt. Bara 12 av de 40 kontaktade tecknarna hör av sig med karikatyrer. I Roses ögon bekräftar det teorin om självcensur, och gör honom ännu mer beslutsam att gå vidare.

Den 30 september publiceras bilderna på en helsida i tidningen. Teckningarna är placerade i en cirkel runt en artikel av Rose. Motiveringen är att slå tillbaka mot självcensuren och försvara yttrandefriheten. Teckningarna är en ”oneshot”, en engångspublicering, inte del av någon större journalistisk satsning om islam eller yttrandefrihet.

Känner sig kränkta

Reaktionen blir omedelbar.

Arga muslimer känner sig kränkta. Vissa tobaksaffärer med muslimska ägare vägrar sälja tidningen.

Två bilder upprör mest. En där profeten har en bomb i sin turban och en där Muhammed håller fram en stor kniv stående mitt emellan två beslöjade kvinnor.

– Utan de två teckningarna hade det här aldrig blivit en stor sak, säger Sören Mårtensen, politisk reporter på tidningen Berlingske Tidende, BT.

Mycket av ilskan påstås bero på förbudet att avbilda profeten. Danskfödda muslimen Sheria Khankan avvisar det.

– Avbildningen i sig var inte problemet. Vi förväntar oss inte att icke-muslimer ska följa Koranens förbud. Problemet var hur Muhammed porträtterades.

Jag hade väntat mig en armé av polisbilar i en ring runt Jyllands-Postens kontorshus vid Kongens Nytorv.

En ensam nattvakt häckar bakom glasdörrarna till tidningens redaktion.

Via mejl – han tar inga telefonsamtal längre – har jag stämt träff med Flemming Rose för att höra hans egen version om teckningarna. En timme före avtalad till ställer Rose in mötet utan förklaring. Nästa morgon läser jag i Berlingske Tidende att han skickats på semester på obestämd tid.

Fyra månader efter publiceringen dominerar Muhammedbilderna det danska samhället totalt och är samtidigt helt osynliga. Tidningarna fyller sidor med konflikten utan att visa bilderna. Debattprogrammen avlöser varandra i tv. Självkritiken är stor men också åsiktsskillnaderna.

Delat i två läger

Danmark är delat i två oförsonliga läger.

På gatan märks inget. Inga demonstrationer, inga sprutmålade slagord.

En blöt vind piskar en i ansiktet precis som den brukar göra i februari.

De som borde vara mest upprörda gör ingenting.

Danmarks 200 000 muslimer skriker inte ut sin vrede på gatorna, bränner varken flaggor eller ministerier.

De som annars borde känna sig mest förföljda. Varför så stillsamma?

– Majoriteten av muslimerna här är moderata. De vet hur man uppför sig i en demokrati, säger Naser Khader.

Han är det nya stjärnskottet på Danmarks politiska himmel. En muslimsk folketingsledamot med filmstjärneutseende som skrattade när han fick se Muhammed-teckningarna.

”Inte sårad personligen”

– Alla utom en av dem är roliga. Jag kände mig inte ens personligt sårad av den där Muhammed har en bomb i turbanen, men jag kan förstå att andra gjorde det. Men i likhet med mig ryckte de flesta på axlarna, lät bli att köpa Jyllands-Posten och gick vidare.

En uppfattning som tvingat honom att ha polisskydd dygnet runt.

– De radikala muslimerna gillar mig inte, säger Naser Khader.

En vecka efter publiceringen slår sig ett antal radikala imamer samman och skriver ett protestbrev till den danska regeringen. Nånstans på vägen försvinner deras brev. Något svar får de aldrig.

Frustrerade över att ingen lyssnar skickar imamerna i stället två delegationer till Egypten och Libanon för att träffa höga religiösa ledare.

Jag hinner inte ens fråga imamen Abu Laban om vad som hände på resan innan han går i försvarsställning, sittande i en stor svart skinnsoffa i Islamiska Trossamfundets lokaler på Dorotheavej i Köpenhamn.

”Lyssnade med ett öra”

– Vi åkte inte dit för att ställa till bråk, säger Abu Laban. Danmark lyssnade bara till oss med ett öra. Vad gör man om man inte kan ta Panodil mot huvudvärken, då åker man till sjukhus.

Läkaren var i det här fallet stormuftin i Kairo, Muhammed Said Tantawi.

Laban slår ut med händerna i en urskuldande gest, samtidigt som han ler brett. Han bjuder på choklad ur en pralinask. En assistent kommer springande och undrar om han kan vara med i CNN klockan nio samma kväll.

Laban nickar och sväljer en pralin.

Imamerna sammanställde en dossier på 43 sidor som delegationen visade för Tantawi.

– ?Han blev direkt mycket upprörd när han såg teckningarna och började genast ringa folk, säger Abu Laban.

Med i dossiern fanns tre bilder som inte publicerats i Jyllands-Posten. En där Muhammed framställs som pedofil. Tredje bilden föreställde inte ens Muhammed. Det var ett suddigt foto på en skäggig fransk komiker med ett gristryne som ansikte.

Utfärdar en fatwa

Abu Laban viftar energiskt bort alla anklagelser om att delegationen vilseledde de religiösa ledarna.

– De extra bilderna hade muslimer fått skickade till sig i brev. Vi tog med dem för att visa hur hatisk stämningen är mot muslimer i Danmark.

Stormuftin Tantawi tar intryck.

Den 12 januari utfärdar han en fatwa, en religiös dom, om att alla danska produkter ska bojkottas av muslimer.

I Danmark börjar affären kännas avklarad efter ett försonande nyårstal av statsminister Rasmussen. Få anar det väntande vulkanutbrottet.

Tantawis bojkottorder sprids snabbt till Saudiarabien, Jemen och flera andra länder i Mellanöstern. Tio dagar senare är danskt smör och andra mejeriprodukter bortplockade från alla hyllor.

Danska Arla tvingas stänga sina anläggningar. Företaget förlorar tio miljoner kronor per dag på bojkotten. En verksamhet som byggts upp under 40 år raderas ut på en vecka.

Med bojkotten hamnar Muhammedbråket på bästa sändningstid i de numera talrika arabiska satellitkanalerna.

Snöbollen växer till en lavin.

När Fatah förlorar valet i Palestina till de militanta och strängt religiösa Hamas vinner känner många till bojkotten. al-Aqsa-brigaderna, Fatahs väpnade gren, utnyttjar bojkotten för att vinna politiska poänger. I Gaza bränner de danska flaggor och hotar skandinaver. Av misstag även svenskar.

Under tiden söker det nationalistiska partiet Dansk Front tillstånd för en demonstration i Köpenhamn kommande lördag. Via sms sprids snabbt olika rykten. Ett av dem är att Koranen ska brännas under mötet.

”Jag fick tre sms”

– Vem som planterade ryktet får vi aldrig reda på, säger Sören Mårtensen på BT. Det kan ha varit nazisterna, det kan ha varit radikala muslimer.

Abu Laban stryker sig eftertänksamt över det långa men välansade gråa skägget.

– Jag fick själv tre stycken men raderade dem direkt. Jag vet inte var de kom ifrån, säger han.

För första gången ler han inte.

Ett antal danska muslimer raderade inte sms:en.

I stället skickade de dem snabbt vidare till familj och vänner i Mellanöstern.

Samma dag, tre dagar före den muslimska fredagsbönen, ställer en av Köpenhamns mest kända imamer upp i en intervju i den arabiska satellitkanalen al-Jazira.

Inför 50 miljoner arabiska tittare säger Muhammed al-Barazi att han hört att Koranen ska brännas i Danmark på lördag.

Han nämner inte att det är ett rykte han fått via sms.

Förödande effekt

– Muhammed al-Barazi är inte vem som helst, säger Naser Khader med blicken riktad mot bilderna som flimrar förbi på satellitkanalen al-Jazira, som konstant står på i hans tjänsterum under takåsarna i Folketinget.

– Han ingår i ledarskapet för muslimska brödraskapet i Syrien. En mycket känd och respekterad man i arabvärlden.

Den totala effekten av sms:en och tv-framträdandena blir förödande.

Runtom i världen löper muslimer amok. Damaskus, Beirut, Teheran och Jakarta brinner. Det tredje världskriget ser ut att ha startat.

Danskarna går omkring i ett tillstånd av förvirring och oro. ”Vad var det egentligen som hände?”

De träffades av en klubba i huvudet men såg aldrig slaget.

Nu låter en del bli att åka tunnelbana av rädsla för terrordåd. Jakten på syndabockar pågår för fullt. Imamerna sägs ha hetsat mot Danmark under sina resor. Statsministern har agerat fel.

Handlar om något annat

Muhammedteckningarna tände gnistan till ett bråk som egentligen handlar om något helt annat. En frustration i arabvärlden över hur västvärlden behandlar muslimer i kölvattnet efter den 11 september.

Den äkta ilskan utnyttjas och manipuleras av krafter som normalt inte håller religionen särskilt högt.

I Syrien står regimen under stenhårt tryck från USA och FN för sin inblandning i mordet på Libanons förre premiärminister Rafik Hariri.

I Libanon var det syriska provokatörer som kidnappade en fredlig manifestation.

Iran är pressat av kärnvapenstriden.

Kom ut till slut

Nästan alla palestinska rörelser har kontor i Damaskus.

Möjligen var det därifrån idén kom att låta al-Aqsa-brigaderna bränna flaggor i Gaza och hota nordiska medborgare.

Ur det som startade som en viss förtvivlan i Kåre Bluitgens sovrum har utvecklats en världskris.

Den 24 januari kom hans ungdomsbok till sist ut. Boken, ”Koranen och profeten Muhammeds liv”, har sju bilder gjorda av en anonym tecknare.

Bluitgen har samlat konflikten i en röd pärm med tidningsklipp. Ett visar hur arga demonstranter i Indonesien bär Bluitgens porträtt under skylten ”Wanted”. Han småler åt bilden. Tar den inte riktigt på allvar.

”Trodde det skulle ta slut”

– Jag kunde aldrig föreställa mig att detta skulle starta en världskris, säger han och tittar upp med milda ögon. Varje dag trodde jag debatten skulle ta slut.

Han hade aldrig en tanke på att avstå från att göra boken.

– Man måste kunna avbilda en världsreligions viktigaste profet. Att backa från det hade varit att undergräva demokratin.

Han fingrar på den 252 sidor tjocka bokens framsida, en teckning där Muhammed rider på en häst med människoansikte. Bluitgen har inte fått ta emot ett enda hot sedan boken kom ut.

Karikatyr på sig själv

– Inte ens ett mejl, säger han och verkar nästan lite ledsen.

Bluitgen uppmärksammar oss på att en av de tolv karikatyrerna föreställer honom själv i turban med texten ”PR-stunt”. Ännu ett milt leende följer.

Bokens första upplaga på 2?000 exemplar såldes slut på rekordtid. Nya 4?000 ex har tryckts. En fyrdubblad upplaga mot vad Bluitgens böcker brukar sälja.

Hans nästa projekt är att ge ut en ”lättversion” av Koranen.

Världen bör kanske hålla andan.

Profetbråket – dag för dag

Tidigare artiklar

Den muslimska världen står i brand. Danskar fruktar att deras lilla land hamnat överst på terroristernas ”hitlista”. Vad som startade med en författares svårigheter att hitta en tecknare som vågade göra Muhammedbilder, har växt till en världskris av oanade proportioner. Danskarna slickar såren och försöker begripa hur. Aftonbladets Wolfgang Hansson (text) och Krister Hansson (foto) reste till Danmark för att ta reda på vad som egentligen hände – när tolv karikatyrteckningar förvandlade Danmark från lilleputtland till världsskurk.

Wolfgang Hansson