11 döda efter tröj-kupp i tv

1 av 2 | Foto: REUTERS
upplopp i Libyen En demonstrant tas omhand av libysk polis utanför det italienska konsulatet i Bengazi i Libyen. En arg folkmassa försökte i natt att sätta konsulatet i brand.
NYHETER

ROM

I tv-rutan visade en leende och belåten minister Roberto Calderoli sin T-shirt med Muhammed-karikatyrer.

Några timmar senare i går dödades minst 11, kanske 30 personer, när en ursinnig folkmassa attackerade italienska konsulatet i Bengazi i Libyen.

Ännu vid midnatt var situationen i Libyen kaotisk. Enligt en rapport från den italienske generalkonsuln i Bengazi, Giovanni Pirrello, har demonstranterna flera gånger attackerat konsulatet. Libyska säkerhetstrupper har fört konsuln, hans familj och övriga anställda vid konsulatet i säkerhet till ett hotell.

Kvar i konsulatet finns i morse bara en lokalanställd portugisisk medborgare, Antonio Simoeshgon Calves. I en telefonintervju i privat-tv-kanalen Sky TG sa han:

"Spränga porten"

- De är flera hundra och försöker spränga porten. Jag har spärrat den från insidan för att försöka rädda byggnaden. Men de kan ta sig in närsomhelst.

Oroligheterna utlöstes av en ovanligt het predikan i en av Bengazis moskéer. Omedelbart efter fredagsbönen samlades en folkmassa som demonstrerade mot danska tidningar och Muhammed-karikatyrerna.

Enligt den arabiska tv-kanalen Al-Jazira ska demonstranterna till slut ha fått kännedom om minister Calderolis framträdande i italiensk tv, och demonstrationen vände sig då mot italienska konsultatet.

Brandbomber

- De var flera tusen som försökte spränga dörren, säger ambassadör Pirrello. De kastade in brandbomber genom fönstren i bottenvåningen. Sedan vände de sig mot fyra bilar på konsulatets parkering och satte eld på dem.

Regeringschefen Silvio Berlusconi avbröt ett valmöte i staden Perugia och återvände till Rom.

- Minister Calderolis tilltag är helt hans eget. Regeringen har tidigare tagit avstånd. I dag kräver vi hans omedelbara avgång, sa Berlusconi.

- Jag kan inte säga att Berlusconis ord berör mig i någon högre grad, sa Calderoli.

- Vadå, dödade och sårade. Här gäller det hela Västerlandets överlevnad.

Åke Malm