Vad gör jag med fågelskiten på gräsmattan?

NYHETER

Kan katten gå ut? Kan man äta kyckling och vad gör man när man vill bada och det är fullt med fåglar på stranden?

De vardagsnära och gripbara frågorna dominerade när Aftonbladets läsare chattade om fågelinfluensan med Mia Brytting, docent på Smittskyddsinstitutet.

Mia Brytting säger: Hej! Nu finns jag på plats för att svara på era frågor!

Undrande säger: Hur är det egentligen med fågelkött? Är det riskfyllt att äta hemköpt kycklingkött från affären till exempel? Har inte hört så mycket om det – utan istället handlar det oftast om att det är farligast för dem som jobbar på hönserier och dylikt.

Mia Brytting säger: Svenskt kycklingkött vet vi är H5-fritt. Vi har ingen import från länder där det finns H5-smitta. Det finns ingenting som tyder på att kycklingkött kan smitta och vi vet att upphettning till minst 70 grader dödar viruset.

hästägare säger: Behöver jag som hästägare på något vis vara orolig för att hästarna skall bli sjuka? Kan dom få i sig smittan via fågelavföring på gräs?

Mia Brytting säger: Man har inte sett att hästar har blivit smittade av H5N1 ännu.

Le säger: Om en smittad fågel har badat eller varit på en strand kan man bli smittad av det om man badar där?

Mia Brytting säger: Sannolikheten är minimal. De som har blivit smittade hittills har alla hanterat sjuka fåglar.

Kristina säger: Vid vår sommarstuga går det massor av kanadagäss och bajsar på vår tomt. Vi plockar bajs med skyffel och kratta, ibland 20 liter på en dag. Hur försiktiga bör vi vara? Kan det smitta den vägen?

Mia Brytting säger: Man bör ha handskar på sig när man hanterar fågelskit. Speciellt om man vet att man har utbrott av H5N1 i området. Nyckelordet är alltid god handhygien, vid all hantering.

TP säger: Hur överförs viruset till oss människor?

Mia Brytting säger: Främst de som slaktar infekterade kycklingar har smittats och det tyder på att det krävs stora mängder av viruset för att bli smittad.

Anonym säger: Hejsan – vågar man mata småfåglar vid fågelbord – talgoxar – mesar etc. ?

Mia Brytting säger: Ja, visst ska man fortsätta mata fåglarna. Var inte rädd, men tvätta händerna.

oxenstierna säger: Vad var det för svanras som hade dött? Det är väl bara sångsvanen som är en flyttfågel. Hur tror man att den har blivit smittad?

Mia Brytting säger: Tyvärr vet jag inte vilka svanarter som flyttar och inte flyttar. Vilken art som hittats som hittats smittad på Rügen vet jag inte, och jag vet heller inte hur de har smittats. Men man vet att flyttfåglar kan smitta varandra.

FALKEN säger: har Sverige vaccin så det räcker?

Mia Brytting säger: Det finns inget vaccin överhuvudtaget som är godkänt för mänskligt bruk i skydd mot H5N1. Men flera företag arbetar med det. Det som finns nu är antivirala läkemedel, som kan tas som behandling eller profylax. Mängderna som finns räcker dock inte till hela Sveriges befolkning.

undrande kattägare säger: jag har hört att viruset kan spridas till katt om dom kommer i kontakt med det, kan katten smitta människan i sin tur sen?

Mia Brytting säger: Det stämmer att kattdjur har blivit smittade av det här viruset. Då oftast genom att ha ätit smittade fåglar. Katterna har då blivit sjuka och dött. Man har inte sett några fall där katter har smittat människor.

Anonym säger: Har 3 utekatter som sover inne i min säng. Bör jag stänga in dem?

Mia Brytting säger: Om H5N1 kommer till och blir utbrett i Sverige kan det vara en tanke att hålla katterna inne.

Orolig säger: Hur stor är risken att en epidemi bryter ut i Sverige?

Mia Brytting säger: Epidemier av den normala influensan som drabbar människor har vi varje år. Det vi oroar oss för är en pandemi som innebär smitta av väldigt många människor över hela världen. Om en pandemi bryter ut kommer även vi svenskar att bli smittade.

hej säger: Vi har barn på dagis i ystad som har 1 tupp och 3 hönor som går lösa bland barnen. Vi har krävt av kommunen att ta bort djuren, men de vägrar. Vad skall vi göra? e det farligt för barnen att umgås med djuren?

Mia Brytting säger: Så länge vi inte har H5N1 i Sverige behöver vi inte oroa oss. Regler hur man ska sköta och utfodra fåglar ges av Jordbruksverket och de som har hönsfåglar bör ha koll på deras rekommendationer.

Anonym säger: Hur stor är chansen att viruset ska mutera och smitta från människa till människa?

Mia Brytting säger: Jag saknar min kristallkula. Det här viruset har cirkulerat i världens mest tätbefolkade område i över tio års tid. Ännu har det inte skett.

Anonym säger: Vi som jagar sjöfågel framförallt kanadagäss, behöver vi vara oroliga att plocka och ta vara på viltet?

Mia Brytting säger: Vi har inte H5N1 i Sverige ännu, men om vi upptäcker att vi har det tycker jag att man ska vara försiktig i hanteringen av vattenlevande fåglar. God handhygien och väl tillagat kött är mina bästa råd.

Mia Brytting säger: Tack för trevliga frågor! Hej då!

Karin Henriksson