Peter Wahlbeck slår ett slag för djurfri mat

1 av 2
Peter trivs bland levande saker.

avZendry Svärdkrona

NYHETER

Sverige ligger efter när det gäller vegetarisk mat, tycker allkonstnären och vegetarianen Peter Wahlbeck.

- Jag har ju varit med på Bindefeldfester och sånt och det finns aldrig några vegetariska alternativ, säger Peter Wahlbeck. Det tycker jag är oförskämt. Ingår inte det i hans jobb att fixa så att alla kan äta?

Peter Wahlbeck passar därför på att visa hur enkel och god den vegetariska maten kan vara när han lagar mat tillsammans med Rune Kalf-Hansen på Kulturhuset på tisdag.

- Jag vill slå ett slag för de klassiska sädesslagen, så jag har valt havre och basilika som tema. Det ska bli roligt att laga mat med en matkonstnär som Rune och se vad han kan åstadkomma. Men min roll i det hela är egentligen bara som spelevink och dragplåster.

Peter har varit vegetarian i 29 år och tycker att det är något alla borde fundera på.

- Jag äter allt bara det inte har dött. Jag äter choklad, dricker kaffe och vin. Tar mig till och med en gammal mögelost ibland. Det är inte särskilt svårt. Det handlar ju om etik också. Man kan inte bortse från att man är delaktig i ett lidande som djuren utsätts för om man äter kött. Man har ett ansvar som medmänniska.

Det är just saknaden av ansvar som gör Peter till en engagerad vegetarian, även om han slutat bli provocerad av köttätare.

- Men ledsen blir jag när jag ser småbarn äta kyckling, för kycklinguppfödningen i Europa idag är något av det vidrigaste man kan tänka sig. Det räcker med att googla på "kycklinguppfödning" så får man all information om man vill ha. det är så ledsamt, och det gör mig så ledsen.

För att öka medvetenheten och för att visa hur lätt (och gott!) det är att äta vegetariskt skulle Peter vilja se ett vegetariskt matlagningsprogram i teve.

- Jag har varit på SVT många gånger med den idén, men de säger att vegetarianer är en sådan minoritet och då skulle alla minoriteter behöva ha varsitt program. Tråkigt. Jag skulle vilja visa hur enkel vegetarisk matlagning kan vara, och hälsosam.

PETERS FAVORITRESTAURANGER I STOCKHOLM

Lao Wai

Jag skulle vilja påstå att Skandinaviens, kanske till och med Europas, bästa vegetariska restaurang ligger i Stockholm. Lao Wai är fantastiskt, jag går alltid dit om jag ska unna mig god mat eller ska ha ett viktigt möte.

Hermans

Också väldigt bra. Generellt finsn det bra vegetariska ställen i Stockholm. Jämför man med Halmstad är det som att komma till paradiset. Här har man inte ens vegetariska alternativ på vanliga restaurangmenyerna. Igår åt jag en äcklig, sur risotto utan svamp för 180 spänn. Det går ju inte! Tacka vet jag Hermans.

Govindas

Alltid väldigt roligt att äta där, och de håller hög kvalitet på maten. numera kör de ju med catering också, det tycker jag att företag borde prova på och ha som alternativ.