Ryska posten stoppar pengarna till mormor

NYHETER

”Det här är ett postkontor - inte Röda Korset”

Foto: Novaja Gazeta
Georgisk frukt är inte längre välkommen i Ryssland.

Ryssland bojkottar varor som vin, frukt och vatten från Georgien och Moldavien.

Och nu har ryska posten stoppat överföringen av pengar till Moldavien.

– När det inte längre går att påverka dessa grannstaters presidenter så har Kreml beslutat att slå mot befolkningen, skriver Novaja Gazeta i sitt senaste nummer.

I Moldaviens huvudstad Chisinau går Romans mormor och väntar på pengar. Pengar som Roman regelbundet skickar hem till sin fattigare släkting från det rika Moskva.

Men sedan en tid tar inte längre den ryska posten emot penningförsändelser till Moldavien.

– Säj till din mormor, att vi har fått en sån order. Dessutom är det här ett postkontor, inte något Röda Korset, säger kassörskan på posten i Moskva, när Roman frågar varför.

Inga pengar från Moskva till Moldavien. Och inget vin från Moldavien till Moskva, inget vin eller mineralvatten från Georgien till Moskva, ingen frukt över den georgiska gränsen in i Ryssland.

Dålig kvalitet

De senaste veckorna har Ryssland inlett något som liknar en handelsbojkott mot två före detta Sovjetrepubliker. Orsaken sägs vara dålig kvalitet och slarvig märkning av produkterna. Den stoppade pengaöverföringen har blivit en alldeles för stor belastning för ryska posten.

En annan förklaring är politisk. Över 80 procent av Georgiens vin- och vattenexport går till den stora grannen. Även Moldavien lever på att sälja vin - inte minst till Ryssland.

Både Georgien och Moldavien vill öka sitt samarbete med länder västerut. Georgien vill gå med i Nato. Den politiska tolkningen heter att Ryssland straffar sina små grannländer genom att stoppa varor och tjänster vid gränsen.

Befolkningen drabbas

Novaja Gazeta skriver i sitt senaste nummer att det i första hand inte är staterna som drabbas – utan ländernas befolkning. Mormor i Chisinau får inga pengar och bönderna som lever på att sälja frukt på andra sidan gränsen tvingas vända åter vid den ryska tullen.

”Alltså, Ryssland fördömer bestämt amerikanska och europeiska ekonomiska sanktioner mot en del länder. De motiverar det med att sådana sanktioner framförallt slår mot befolkningen, inte mot regimerna. Men när Georgiens och Moldaviens presidenter gav sig in på antirysk retorik, då slog vi mot ländernas invånare. Vi gjorde alltså precis det, som vi själva öppet har fördömt”, skriver Novaja Gazeta.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland