Vreden över bilderna sprider sig

NYHETER

Demonstrationer och stormningar av ambassader i dag

Bilderna av profeten Muhammed fortsätter att uppröra muslimer i världen.

Under fredagen har protesterna spridit sig. I Indonesien stormades den danska ambassaden.

Indonesien

Den danska ambassaden i Indonesiens huvudstad Jakarta stormades på morgonen, svensk tid, av uppretade muslimer. Den danska flaggan brändes, uppger AP.

Pakistan

Det pakistanska parlamentet antog en resolution som fördömer bilderna av profeten Muhammed i europeiska dagstidningar. En grupp av islamistiska partier planerade demonstrationer på gatorna i de större städerna.

Enligt resolutionen har teckningarna, som först publicerades i danska Jyllands-Posten, sårat muslimers känslor över hela världen.

Turkiet

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan framförde på torsdagen sina protester till den franska utrikesministern Philippe Douste-Blazy, uppger AP.

– Karikatyrer av profeten Muhammed är ett angrepp mot våra andliga värden. Det borde finnas en gräns för pressfriheten, sa Erdogan, enligt en turkisk dagstidning.

Irak

Iraks högste shiitiska ledare, Ayatollah Ali al-Sistani, fördömde på sin hemsida 31 januari karikatyrbilderna av Muhammed. Samtidigt menade han att militanta muslimer själva bär del av skulden till att bilden av islam har försämrats, uppger AP.

– Våra fiender har utnyttjat det här...för att sprida sitt gift och återuppliva sitt gamla hat med nya metoder och mekanismer.

Gaza

Militanta palestinier kastade på fredagsmorgonen in en rörbomb i Frankrikes kulturella center i Gaza. De sköt också mot byggnaden, uppger AP. Inga människor kom till skada och byggnaden klarade sig.

I flera palestinska städer demonstrerade tiotusentals människor, brände den danska flaggan och krävde hämnd mot de länder där bilderna har visats.

Bangladesh

I Bangladesh demonstrerade runt 500 muslimer i Dhaka. Enligt TT anslöt sig många muslimer spontant efter fredagsbönen.

Malaysia

Ett 60-tal personer skanderade slagord utanför den danska ambassaden med krav på att Danmarks regering agerar ”för att förhindra att Jyllands-Posten upprepar sitt misstag”, rapporter TT.

Storbritannien

I London planeras demonstrationer i protest mot Muhammed-bilderna.

– Karikatyrerna och teckningarna som har visats är en mycket allvarlig fråga för musimer, sa Anjem Choudary, talesman för den grupp som står bakom demonstrationen.

– Västerländska regeringar och västerländsk media måste förstå att muslimer tar sin religion på största allvar.

BBC, nyheterna på Chanel 4 och ITV news har alla visat de kritiserade bilderna.

Tyskland

En muslimsk ledare i Tyskland anklagade europeiska tidningar för att smutskasta profeten Muhammed. Samtidigt sa han att alla protester mot bilderna måste gå fredligt till.

Även tyska tidningar har publicerat Muhammed-teckningarna.

Johanna Melén