Vinnaren kan inte ge Slovakien regering

NYHETER

Vänsterpartiet blir Slovakiens största parti

Vänsterpartiet Smer blir Slovakiens största parti efter lördagens parlamentsval, visade den första officiella resultatrapporten när 3,1 miljoner av 4,3 miljoner röster räknats.

Men Smer får svårt att finna regeringspartner, varför premiärminister Mikulas Dzurindas troligen behåller makten med hjälp av en koalition center- och högerpartier.

Den första officiella rapporten på söndagsmorgonen ger Smer 29,75 procent i det första parlamentsvalet efter Slovakiens EU-inträdet 2004.

Premiärminister Dzurindas borgerliga parti SDKU blir näst störst med 17,7 procent. Partiets koalitionspartner Ungerska koalitionspartiet blir trea med 11,93 procent.

Kommunister utanför

Slovakiska Kommunistpartiet missar parlamentet eftersom det inte når upp till fem procent av rösterna.

Rapporten visade inte resultaten för Kristdemokratiska rörelsen och Smers tänkbara koalitionspartner, förre premiärministern Vladimir Meciars Rörelsen för ett demokratiskt Slovakien. Enligt en vallokalsundersökning stöddes de av vardera 8,6 procent.

– Vi får uppenbarligen en koalitionsregering, sade statsvetaren Darina Malova vid Commenius universitetet i Slovakiens huvudstad Bratislava.

Smers ledare, den unge juristen Robert Fico, har lovat att ändra regeringens internationellt lovordade välfärds- och skattepolitik. Landets ekonomiska tillväxt är högst i Europa med 6,1 procent men samtidigt är 15,5 procent arbetslösa. Fico säger att politiken är för smärtsam för vanligt folk och att endast de rika kan dra nytta av Slovakiens ekonomiska uppsving.

Ett av huvudmålen för Smer är att ta bort den 19-procentiga inkomstskatten och momsen. Smer vill ha ett progressivt system med ökade skatter för stora företag och banker.

Regeringsbud

Slovakiens president Ivan Gasparovic ber förmodligen först 41-årige Fico att bilda regering, men han kan få svårt att få ihop en majoritetsregering. Tänkbara partner i mitten och till höger är emot hans starka kritik av Dzurindas politik. Han kan också vända sig till Vladimir Meciar men personlig ovilja kan stjälpa en sådan koalition.

Om Fico misslyckas är det troligt att Gasparovic ber Dzurinda, 51 år, att bilda regering för en tredje fyraårsperiod.