Nyheter

Avtal klart om skuldlättnad för u-länder

NYHETER

New York

USA och Storbritannien har nått avtal om skuldlättnader för 18 u-länder, rapporterar New York Times.

En hög tjänsteman som deltar i förhandlingarna uppger för tidningen att det sista hindret för ett avtal har undanröjts.

De rikaste länderna i världen har länge sökt enighet i frågan. Framför allt har USA och Storbritannien varit mycket oeniga om hur skuldfrågan ska lösas.

Kompromissen uppfyller de flesta av Vita husets krav, men premiärminister Tony Blair får samtidigt en politisk skjuts fyra veckor före toppmötet i G8, världens sju rikaste länder plus Ryssland. Blair är för närvarande ordförande i gruppen.

Planen innebär att 18 länder, de flesta i Afrika, slipper betala igen 16,7 miljarder dollar som de är skyldiga internationella långivare, skriver tidningen i sin nätupplaga natten till fredagen.

Finansministrar från G8 möts i London fredag-lördag. Toppmötet hålls senare i Skottland.

USA:s finansminister John Snow och hans brittiska kollega Gordon Brown väntas lägga fram förslaget på fredagen för G8-ministrarna.

Skuldfrågan väntas bli den enda stora frågan vid toppmötet i Skottland där USA är enigt med de övriga G8-nationerna, skriver New York Times.

I G8 ingår - förutom Ryssland, USA och Storbritannien - Frankrike, Tyskland, Italien, Kanada och Japan.

Skulden ska avskrivas av lånegivarna för att göra det möjligt för u-länderna att börja om på ny kula och kunna ta nya lån till hälsovård, utbildning och annan samhällsutveckling i stället för att vara bundna vid gamla inbetalningar.

TT-Reuters

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter