Lavin rammade hotell – svenska Frida, 19, mitt i snökaoset

avJosefin Silverberg

Med full fart brakade lavinen in i Hotel Pehab-Kirchenwirts restaurang i Ramsau am Dachstein i Österrike.

– Min lillebror vaknade av en hög smäll. I går morse när vi kom ner såg vi att en buss dragits med i lavinen och det är väldigt högt med snö överallt, säger svenska Frida Johansson, 19, som bor på ett hotell i närheten.

Lavinvarningen i Österrike ligger för närvarande på den näst högsta nivån. Den senaste månaden har flera personer dött i laviner och stora mängder snö har fallit i bland annat trakterna kring Salzburg.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Frida Johansson, 19, bor på ett hotell i närheten av lavinplatsen.

19-åriga Frida Johansson jobbar som au pair i Ramsau am Dachstein söder om Salzburg i Österrike och har sin familj på besök.

– Min lillebror vaknade av en hög smäll. I morse (läs tisdag, reds. anm.) när vi kom ner såg vi att en buss dragits med i lavinen och det är väldigt högt med snö överallt, säger Frida.

Hotell i beredskapsläge

Lavinen hade brakat med full fart in i Hotel Pehab-Kirchenwirts restaurang som ligger en bit från hotellet där Fridas familj bor.

Ingen människa skadades men ett 60-tal personer fick evakueras från det lavindrabbade hotellet.

– Plötsligt hörde vi ett stort brak. Personalen kunde snabbt konstatera att det gått en lavin. Hotellet gick in i beredskapsläge och folk evakuerades, säger Niels Leth-Sørensen från danska skidklubben Hobro till Ekstrabladet.

Klubbens buss drogs med i snömassorna tillsammans med flera bilar. Sedan dess jobbas det för fullt med att få bort snömassorna från gatorna.

Hårt drabbade av snöovädret

– Det har varit vägar stängda och många liftar och skidbackar som är stängda på grund av lavinrisken – det har snöat otroligt mycket senaste dagarna, säger Frida Johansson.

Schweiz, Österrike och södra Tyskland är hårt drabbade av de stora mängder snö som fallit. Under förra veckan sprängde man en lavin i närheten av Salzburg och i de värst drabbade områdena i Österrike är militären inkallad för att skotta bort snön. Hittills har minst 21 dödsfall relaterade till vädret inträffat varav sju skidåkare och snowboardåkare som dött i laviner i Österrike.

ARTIKELN HANDLAR OM

Österrike

Salzburg

Laviner

Alperna

AB Voice