Misstänkt självmord på häktet i Umeå

NYHETER

Nu vill kriminalvården skärpa den systematiska kontrollen av häktade

Foto: Hittades död En 38-årig man hittades i morse död på häktet i Umeå. Polisen misstänker självmord. Det är det åttonde fallet av självmord på svenska häkten hittills i år.

En 38-årig man hittades i morse död i sin cell på häktet i Umeå.

– Allt tyder på att han tagit sitt eget liv, säger häkteschefen Cathrine Ahlgren.

Det är det elfte självmordet i år på Sveriges häkten. Nu vill Kriminalvården utöka de systematiska kontrollerna av häktade personer.

Mannen hittades kvart över sex på morgonen. Klockan nio skulle rättegången mot honom ha startat i Umeå tingsrätt.

38-åringen var misstänkt för grov stöld, skadegörelse och bilstöld i ett fall som hans advokat Göran Landmark beskriver närmast som en familjetragedi.

– Men det fanns inget hos honom som tydde på att han var självmordsbenägen, säger Landmark. Beskedet kom som en blixt från klar himmel för mig. Jag träffade honom senast i fredags och hade ett bra samtal med honom. Vi talade bland annat om vad som skulle komma att hända den närmaste framtiden. Det var en chock att få veta att han tagit sitt eget liv.

Ser över rutinerna

En internutredning har startats om händelsen, det är rutin vid dödsfall i häktet, upplyser Anne-Marie Dahlgren, informationschef på Kriminalvården.

– Vi tittar på om rutinerna har följts och det finns anledning att se över dem. Vi går alltid igenom sådana här händelser mycket noga, säger hon.

Elva självmord under ett och samma år är en toppnotering i statistiken för de senaste åren. Och Kriminalvården har sett anledning att skärpa sina kontrollfunktioner för intagna i häktet. Konkret har en utvecklingsgrupp inom Kriminalvården centralt tagit fram en hälsoskrivning, ett frågeformulär, som ett hjälpmedel för kriminalvårdsanställda på häktena.

– Det är ett antal ganska enkla kontrollfrågor som vem som helst anställd inom kriminalvården ska kunna ställa den som kommer till ett häkte vid en tidpunkt när det inte finns sjukvårdsutbildad personal tillgänglig. Det finns nämligen en förhöjd självmordsrisk i samband med att man häktas och en del av självmorden i år har skett bland nyhäktade under helgen, innan de bedömts av sjukvårdspersonal, säger Lars-Håkan Nilsson, medicinsk rådgivare på Kriminalvården.

Ökad tillsyn

Hälsoskrivningen består av frågor som syftar till att ta reda på om den häktade försökt ta sitt liv tidigare eller har haft tankar om det under det senaste året.

– Svarar man ja på någon av de frågorna så ska den automatiska föjden bli att man har tillsyn var femtonde minut, säger Lars-Håkan Nilsson. Eller så kan det bli så att den intagne skickas för en akut bedömning inom psykvården.

Han understryker att kriminalvårdaren inte ska behöva göra någon egen bedömning av den häktades psykiska skick, det kan bara särskilt utbildad sjukvårdspersonal göra.

– Det här frågeformuläret ska ses som ett hjälpmedel för en mer systematisk kontroll, som ett komplement till andra bedömningar.

Hälsoskrivningen har hittills provats på fem häkten med gott resultat, uppger Lars-Håkan Nilsson. Men innan den kan införas i hela landet måste den godkännas av den centrala samverkansgruppen inom Kriminalvården samt av facket. Det kommer inte att ske i år, bedömer han.

Fotnot Antalet fall av självmord i häkte under 2007 uppgavs först vara åtta stycken. Men det ändrades senare av Kriminalvården till elva.