”Valet är riggat”

Publicerad:
Uppdaterad:
Lönlöst? Väljare röstar i Maklaki, 15 mil från Moskva. Enligt svenske Rysslandskännaren Kristian Gerner är det inte deras och det ryska folkets ärliga uppfattningar som kommer att återspeglas i valresulatet
Foto: SCANPIX
Lönlöst? Väljare röstar i Maklaki, 15 mil från Moskva. Enligt svenske Rysslandskännaren Kristian Gerner är det inte deras och det ryska folkets ärliga uppfattningar som kommer att återspeglas i valresulatet

NYHETER

När de första resultaten i det ryska dumavalet kommit talar Kristian Gerner, professor och Rysslandskännare, om ett tydligt riggat val.

– Det är så snyggt uträknat, säger Gerner till TT.

När en femtedel av rösterna räknats hade Enade Ryssland, direkt lojalt med president Vladimir Putin, fått 63,5 procent av rösterna i valet till det ryska parlamentet, duman. Kommunistpartiet hade drygt elva, Liberaldemokraterna tio och Rättvisa Ryssland drygt sju procent – precis över spärren till duman.

– Två tredjedelar röstar direkt på Putin och de där andra två partierna – Kommunisterna och Liberaldemokraterna – har alltid, när det kommer till kritan, stött Putin. Och sedan har du det andra presidentpartiet, Rättvisa Ryssland, precis över spärren. Det är så snyggt uträknat, säger Gerner, professor i historia vid Lunds universitet.

Stabilitet

TT: Du antyder valfusk?

– Det är flera led i det: hur man gör rösträkningen, gör protokollen och vad man skickar in. Men så mycket törs jag säga, att valresultatet är för väl uträknat för att bero på väljarnas fria vilja. Det är mer ett uträknat, harmoniskt mönster.

TT: Du väntar inga större förändringar när hundra procent av rösterna är räknade?

– Nej, absolut inte.

Gerner menar att Putin, med ett sådant slutresultat som de tidiga resultaten tydde på, vinner flera segrar. En av dem är det urgamla ryska, och sovjetiska, behovet av stabilitet i ett geografiskt enormt land.

– Man vinner att man visar alla medborgare i Ryssland att nu har vi en struktur med Putin i spetsen som har ett fast grepp om hela landet, om ekonomin, om massmedierna och om folket, säger Gerner.

”Mycket lågt”

Gerner tror inte alls att valresultatet påverkar svensk-ryska relationer, för Ryssland är alldeles för ekonomiskt starkt.

Själv säger han sig vara oroad över att Putin ändrat partistrukturen, kontrollerar medier och gripit oppositionella – men han tror inte svenska politiker kommer protestera högljutt.

– Regeringen kommer att ligga mycket lågt. De kommer att säga: så här gick valet, nu har vi de här siffrorna och vi kan inte hålla på och mästra Ryssland.

Tomas Bengtsson/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN