Stort oljeutsläpp i Nordsjön

3 840 kubikmeter råolja läckte ut i havet

Stort utsläpp Det har läckt ut olja vid 3 840 kubikmeter råolja från oljeborrplattformen Statfjord-Alpha i Nordsjön. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Stort utsläpp Det har läckt ut olja vid 3 840 kubikmeter råolja från oljeborrplattformen Statfjord-Alpha i Nordsjön. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Ett större oljeutsläpp har inträffat vid oljeborrplattformen Statfjord-Alpha i Nordsjön.

– Det är ett mycket stort utsläpp som är beräknat till 3 840 kubikmeter, säger oljemyndigheten Petroleumtilsynets taleskvinna Inger Anda till NTB.

Det handlar om ett stort utsläpp av råolja från en lastboj vid oljeplattformen som väger 600 ton och har varit i bruk sedan 1979.

– Det kan vara det näst största utsläppet hittills i norsk oljehistoria, säger Inger Anda.

Totalt ska det röra sig om 3 840 kubikmeter, vilket motsvarar över 25 000 oljefat.

Läckage vid slang

Utsläppet uppstod på onsdagsförmiddagen när olja skulle tankas över från plattformen till lastfartyget Navion Britannica.

– Utsläppet kommer från ett läckage från en slang på lastbojen mellan plattformen och ett lastfartyg, säger Inger Anda.

Fältet ligger i den norra delen av Nordsjön, delvis inne på norsk sockel. Den dominerande ägaren är Statoil-Hydro, som äger en andel som omfattar 42 procent av anläggningen.

– Vi kan bekräfta att det rör sig om ett allvarligt utsläpp, säger informationsdirektör Ola Morten Aanested till den norska sajten E24.

Dåligt väder

E24 rapporterar också att det är dåligt väder i området och att vindstyrkan är omkring 45 knop med upp till 7 meter höga vågor.

Vegar Stokset som är talesman för Statoil-Hydro säger att flygplan och helikoptrar nu flyger över området för att se omfattningen av oljeläckaget. Enligt honom vidtar man också åtgärder för att begränsa området så oljan inte sprider sig ytterligare.

– Oljespillet förflyttar sig norrut. Det blåser en stark vind i nordlig riktigning, sa Stokset i norska radion NRK.

Han uppger också att oljan är långt ifrån land, men kunde inte säga vilka konsekvenser oljeläckaget kunde ha för miljön.

Det största oljeutsläppet i Norges historia inträffade 1977 vid Bravoplattformen i Ekofiskfeltet. Då läckte 12 700 ton råolja ut i Nordsjön.

Publisert: