Städföretag går med på att diskriminera

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-28

Kan ordna städare utan invandrarbakgrund

Flera uppländska städföretag är beredda att bryta mot lagen och diskriminera anställda med utländsk bakgrund.

Det visar en granskning som Radio Uppland har gjort.

Radio Uppland har ringt till nio av de största städfirmorna i Uppsala län och presenterat sig som ett företag som behövde hjälp med kontorsstädning. Reportern undrade om det gick bra att få en städare som inte var invandrare. Sju av de nio svarade ja.

– Det går att ordna om man frågar väldigt tyst. Det är ingenting man kan ta upp med personalen eller med facket, men det går att ställa den frågan till mig, svarade chefen på ett företag.

”Stannar mellan oss”

– Allting går ju. Vi får se hur det ser ut den dagen när vi börjar, men det skulle kunna gå att ordna, sa en annan chef.

– Om det är ett önskemål så ordnar vi det. Det stannar mellan oss, det är inga problem, då ordnar vi så, svarade en tredje.

Även StädAB, ett företag som belönades med ett mångfaldspris för några år sedan, var berett att diskriminera sina anställda.

Två städföretag som Radio Uppland ringde kunde tänka sig att se över möjligheterna. Ingen som ringdes upp sa nej.

”Ska svara ett rakt nej”

Enligt Radio Uppland uppgav också många av städföretagen att det inte är ovanligt att kunder ställer krav som handlar om etnisk tillhörighet.

I Sverige är det olagt att tillhandahålla arbetskraft utifrån de här kriterierna. Dessutom ska arbetsgivare aktivt arbeta för att främja lika rättigheter oavsett etnicitet.

– Branschen har verkligen ett problem med människosynen. De borde svara att de inte kan diskiminera bland sina anställda. De ska svara ett rakt nej, säger Paulina de los Reyes, docent vid Uppsala universitet, till Radio Uppland.