Barnmorskor får kritik på internet

NYHETER

Mödrar berättar bittra historier om förlossningar

Foto: Barnmorskan Anna Sigfrid tittar till den två timmar gamla flickan Nellie och hennes föräldrar Pernilla och ­Jimmy Eriksson. Bakom står Gunilla Björnstad, chef för förlossnings­avdelningen i Lund.

Att recensera sin barnmorska på nätet har blivit trend. Berättelser om jublande glädje och djupaste sorg läggs ut på webben och ofta namnges barnmorskor och sjukhus.

– Det har varit mycket diskussion om det här och jag vet att det gör många illa till mods att bli uthängda. Men personligen anser jag inte att det är konstigt eller oetiskt. Man får ha respekt för att kvinnor väljer att uttrycka sig så här, säger Karin Reimegård, barnmorska och klinisk adjunkt på Universitetssjukhuset i Lund, USIL.

”Måste kunna ta det”

Karin Reimegård sitter också i Barnmorskeförbundets styrelse, där man fört flera diskussioner kring fenomenet nätrecensioner av barnmorskor.

Bland förlossningsberättelserna på nätet finns exempel på när det gått riktigt snett och stor bitterhet riktas mot utpekade barnmorskor. Karin Reimegård anser att det är djupt tragiskt, men menar att det är något som barnmorskor får finna sig i.

– Vi måste vara så pass professionella att vi kan ta det här, säger hon.

På USIL:s förlossningsavdelning är man bekant med fenomenet, men chefen Gunilla Björnstad tror inte att det går att bromsa utvecklingen.

Vill hellre ha direktkontakt

– Fast vi vill ju förstås hellre att man hör av sig direkt till oss om man har synpunkter. Ibland räcker personalen inte riktigt till och då kan man känna sig väldigt ensam som nybliven mamma, säger Gunilla Björnstad.