Snabb, fet – och sent på natten

NYHETER

Så föredrar göteborgaren sin snabbmat

Foto: Anne Hartelius och Sture Hegerfors lagar gärna italienskt. Snabbmat blir det bara tre gånger om året. Just i går kväll var det däremot nödvändigt med en snabb korv före biobesöket.

Efter en blöt utekväll vill vi ha något fett och snabbt i magen.

Det är som nattamat Göteborgarna äter sin snabbmat.

Du är vad du äter, visar Punkt SE:s nya nätundersökning. Åtminstone går det att säga varifrån du kommer, genom att se vilken snabbmat du äter. Och när!

I Stockholm och Malmö käkar man snabbmat till lunch, men i Göteborg är det oftast efter en kväll på stan som suget gör sig påmint.

– När krogen stänger ska alla ha något fett och sliskigt. Och mycket västkustsallad, säger Anna som jobbar på Grillköket Jonsborg på Avenyn.

Göteborgsprofilen och seriekonnässören Sture Hegerfors, 68, slinker förbi på väg till biosalongen och beställer en vegetariskt korv, med enbart senap.

– Vi äter nästan aldrig snabbmat. Det blir kanske tre gånger om året, säger han.

Halv Special – en västkustfråga

I yngre dagar blev det däremot ofta en korv efter nattens äventyr.

– På den tiden när vi var ute mycket mer så gick man hit ofta, säger Sture Hegerfors.

Undersökningen bekräftar att det knappt är någon utanför Göteborg som känner till halv special med västkustsallad. Här vill däremot var femte person ha räksallad eller västkustsallad till korven.

– Det kan vara ett sätt att uttrycka den västkustska identiteten, säger Richard Tellström, doktor i måltidskunskap vid Örebro universitet.

Så röstade läsarna

Johanna Hillgren