Svenskar väljer kön på sina barn – på Cypern

NYHETER

Brittisk läkare satsar på provrörsturism

I Sverige är det olagligt att välja kön på sitt barn. Men ett tiotal svenska par har via en läkare i Storbritannien sökt hjälp för att välja kön.

– Om ett par vill ha en pojke, lägger vi tillbaka de manliga embyona. Vill de ha en flicka lägger vi tillbaka de kvinnliga embryona i livmodern, berättar läkaren Paul Rainsbury för Ekot.

På läkaren Paul Rainsburys klinik i England kan par som önskar sig ett speciellt kön på barnet söka hjälp.

Enligt honom är paren ofta i 30- till 35-årsåldern och ha ofta två eller tre barn sedan tidigare. I regel har de enbart flickor eller pojkar och han säger att paren vänder sig till honom eftersom de vill ha en bättre familjesammansättning.

Behandlingen kostar cirka 180 000 kronor och kvinnan får då först genomgå en hormonbehandling så att hon producerar uppemot tio till tolv ägg. Äggen befruktas och embryon könsbestäms efter tre till fyra dagar. De består då bara av sex till åtta celler. Efter det återförs ägget i kvinnan som genomgår en graviditet.

Kritiseras av läkare

Behandlingen utförs på Cypern och på så sätt kan man kringgå bestämmelserna i Sverige och England. Så kallad PGD-behandling är nämligen förbjuden om det inte finns särskilda medicinska skäl för den.

– Jag har haft åtskilliga svenska par, varav ett par, flera behandlingar varit framgångsrika, säger Paul Rainsbury till Ekot.

Enligt honom handlar det om mellan tio och tolv svenska par som kontaktat hans klinik för att välja kön på sitt nästa barn.

Själv ser Paul Rainsbury inga etiska problem med att välja kön på sitt barn. Men Lennart Nordström som är verksamhetschef vid kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset, tycker annorlunda.

– Att ställa metoden till förfogande för att välja kön känns inte alls rimligt, tycker jag i min etiska värdering. Det som kan försvara honom är väl hans egen plånbok, säger Lennart Nordström, på Karolinska universitetssjukhuset till Ekot.

Läs mer:

Susanna Vidlund