Nyheter

Nakenvarning för Astrid Lindgrens filmer

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Filmdatabasen IMDB flaggar för nakna småbarn i svenska filmer

Astrid Lindgrens filmer "Du är inte klok Madicken" och "Ronja Rövardotter" är några av de filmer som försetts med nyckelord som "Nakna barn" och "bara rumpor" på nätet.

Det är filmdatabasen IMDB som beskriver några av våra mest kända barnfilmer på det viset.

"Child nudity", "bare butt", "nude bathing", "nude in public", "nude swimming", "spanking" och "female frontal nudity" är exempel på engelska nyckelorden som ska beskriva några av våra mest kända svenska filmer som finns listade på Internet Movie Database, IMDB.

Filmerna "Alla vi barn i Bullerbyn", "Ronja Rövardotter" och "Du är inte klok Madicken" är några av filmerna som några av databasens användare beskriver med ordet "child nudity". Men även filmer som "Kådisbellan", "Barnens ö" och "Mitt liv som hund" får en släng av sleven på den kända hemsidan.

Behöver ingen varning

Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman vill inte kommentera saken.

– Nej, jag tycker inte det är så himla viktigt, säger hon till aftonbladet.se.

Men hennes make Carl Olof Nyman som är talesman för Saltkråkan AB uttalar sig kritiskt om nyckelorden på IMDB.

– Jag förstår inte att det kan finnas något som helst behov av att märka filmerna med "child nudity". Vad ska det vara bra för? Ingen behöver varnas för att det förekommer nakna småbarn i en film, säger han till den norska sajten seher.no.

Han tror rentav att nyckelorden kan ge en negativ effekt och locka fel personer till att se filmerna.

– Varningarna kommer inte fungera på något annat vis än att det kanske lockar pedofiler att se filmerna och varför skulle man göra det? undrar Nyman.

Mindre känsliga för våld

Gunnel Arbäck som är direktör för Statens biografbyrå tror inte att nyckelorden är tänkta att insinuera att filmerna skulle innehålla någon form av barnpornografi.

– Nej, de menar bara att det förekommer nakna barn i filmen. Och det handlar ju inte bara om barn. Om filmen innehåller nakna vuxna så är det minst lika problematiskt för dem, oavsett om det handlar om sex eller inte.

Varför är nakenhet så känsligt för amerikanerna?

– USA och Sverige har olika syn på sådant här. De är mindre känsliga för våldsamheter i filmer för den yngre publiken än vad vi är, medan de är mycket mer känsliga för nakenhet och även språk i det sammanhanget.

Enligt Gunnel Arbäck beror våra olika synsätt på kulturella traditioner som går långt tillbaka i tiden.

– USA är ett helt annat slags samhälle och de tycker att de har en ordning som tilltalar deras medborgare, medan vi tycker att vi har en ordning som är acceptabel för våra medborgare.

Men kan inte nyckelord om nakenhet sända ut fel signaler till folk?

– Olika länder har sina kulturella referensramar och det får man respektera.

Vad har vi för kriterer för barnfilm i Sverige?

– De kriterer som vi har för åldersgränser för barn är om barnen kan lida risk för psykisk skada. Vi bedömer om filmer innehåller saker som kan vara skrämmande för barn. Saker som vi tror att de inte kan hantera, det kan vara otäcka bilder och våldsamheter naturligtvis. Däremot bedömer vi inte att nakenhet är skadligt för barn, i synnerhet inte oskyldig nakenhet som det handlar om här.

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: