Schackmästaren gripen av Putin

avCaroline Olsson

Oppositonens demonstrationer skingrades - Kasparov dömd till fängelse

Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO
GREPS. Oppositionsledaren Garri Kasparov ögonblicket innan han greps av kravallpolis.

Polis har än en gång slagit till mot oppositionens demonstrationer i Moskva.

Koalitionsledaren och förre schackmästaren Garri Kasparov fick sitt kontor genomsökt redan igår.

Idag greps han och dömdes till fem dagars fängelse.

Foto: ALEXANDER NEMENOV
GRIPEN. Kravallpolis slog till mot oppositionens demonstration i Moskva på lördagen.

Vid lunchtid på lördagen skingrade kravallpolisen demonstrationerna, som arrangerats av oppositionen Det andra Ryssland, med forne schackvärdsmästaren Kasparov i ledningen.

Misshandlades

Bland de som greps finns Kasparov, uppger nyhetsbyrån AP. Enligt hans assistent Marina Litvinovich tvingades Kasparov ner på marken och misshandlades innan han fördes bort. Senare uppgavs att Kasparov dömts till fem dagars fängelse för att ha deltagit i en otillåten demontration och trotsat polisen.

Polisen grep också Edouard Limonov, partiledare för bolsjevikpartiet och en nära samarbetspartner till Kasparov, samt människorättsförkämpen Lev Ponomarjov, författaren Eduard Limonov och högerpartiet SPS dumakandidat Marija Gajdar.

Polisen gick till attack när ett drygt hundratal av demonstranterna bröt igenom polisens avspärrningar och började gå mot den myndighet som administrerar de kommande presidentvalet.

Motdemonstranter

Putin-anhängare hade dessutom arrangerat en egen demonstration idag till stöd för den sittande presidenten.

Enligt en talesman för Kasparov gjorde polisen husrannsakan i Kasparovs partilokaler redan igår fredag. Kontoret administrerar bland annat Kasparovs officiella hemsida.

– De hade inga handlingar eller andra papper med sig och gav inga förklaringar till varför man kom, sa Ludmila Mamina, talesperson för koalitionen.

– Man tog passnummer på alla anställda, gjorde en karta över kontoret och skrev också att man inte hittat något brottsligt, inga vapen och inga droger.

Stormades av FSB

Kasparov berättade själv om räden i en radiointervju igår fredag.

– Man sa att man misstänkte att det förekom extremistverksamhet, sa Kasparov till Moskvastationen Ekho Moskvy.

Ett 20-tal agenter både från polisen och den federala säkerhetstjänsten FSB deltog. De stängde ner hemsidan i ett par timmar och krävde också att anställda skulle stänga av sina mobiltelefoner och datorer under husrannsakan, enligt ett uttalande som senare las ut på Kasparovs hemsida.

Kasparov utsågs i slutet av september till Det andra Rysslands presidentkandidat i det kommande valet.

President Vladimir Putins stödparti Enade Ryssland har ett opinionsstöd på 67 procent inför parlamentsvalet den 2 december. Oppositionen kommer enligt enkäterna inte ens i närheten av inval i statsduman.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland