”Det här är inte ett val - det är en fars”

NYHETER

Putin säkrade segern men oppositionen rasar mot valresultatet

Foto: Vladimir Putin skålade i rönnbärsbrännvin med hustrun Ljudmila.

Vladimir Putin vann i första ronden.

I andra ronden - presidentvalet nästa år - vinner lätt den kandidat som har Putins stöd, skriver tidningen Izvestiya.

– Det här är Putins seger. Det är en seger för hans politiska kurs, sa Boris Gryzlov, ledare för Putins parti Enade Ryssland när valresultatet blev klart.

Oppositionen talar om utbrett valfusk.

– Tack gode gud för att valkampanjen är över, sa president Vladimir Putin efter att han lagt sin röst i går.

Sedan firade han segern med saltgurka, surkål och rönnbärsbrännvin.

När 98 procent av rösterna räknats hade Putins parti Enade Ryssland fått 64 procent av rösterna. Närmast efter kom Kommunistpartiet med 11,6 procent. Även ultranationalistiska Liberaldemokraterna och det Putinvänliga partiet Rättvisa Ryssland klarade sig över sjuprocentsspärren in till ryska underhuset, duman.

Resultatet innebär att Enade Ryssland får i stort sett total kontroll över landet.

– I dag kan man dra slutsatsen att Putin har blivit ledare för den allra mäktigaste politiska kraften i landet, säger statsvetaren Gleb Pavlovskij till tidningen Komsomolskaja pravda.

Rysslands nationella ledare

– Jag vill gratulera Vladimir Vladimirovitj. Rösterna för Enade Ryssland är hans personliga röster, säger Sergej Mironov, ledare för partiet Rättvisa Ryssland till Komsomolskaja pravda.

I dag konstaterar de ryska medierna att den väntade jordskredssegern för Putins parti har lagt grunden för en framgångsrik seger också i presidentvalet nästa år. Putin kan enligt grundlagen själv inte ställa upp en tredje gång. Men den person som han lanserar som sin efterträdare kan nu räkna med ett starkt stöd. Och Putin har fått mandat för att också framöver verka i kulisserna.

– Resultatet bekräftar att Putin är Rysslands nationella ledare, säger Enade Rysslands ledare Boris Gryzlov till Komsomolskaja Pravda.

Oppositionen är desto hårdare när de dömer ut gårdagens val.

– Det här var det mest ohederliga valet någonsin. Nivån på och mängden av oegentligheter är gränslös, säger Boris Nemtsov från partiet SPS, Högerkrafternas union, till nyhetsbyrån Interfax.

”Valet - en fars”

– Det som händer nu handlar inte om val, det är en fars, säger Kommunistpartiets ledare Gennadij Zjuganov till Komsomolskaja Pravda.

Hans parti har konstaterat minst 10 000 fall av valfusk och kommer försöka få valresultatet överprövat i domstol.

Det lär gå dåligt. Tidningen Izvestija citerar flera utländska valobservatörer som säger sig vara nöjda med hur valet genomfördes.

– Valen hos oss befinner sig fortfarande i en process. Det här valet visade att vi rör oss i rätt riktning, säger Sergej Markov från Institutet för politisk undersökning till tidningen Izvestija.

Samtidigt rapporterar radiokanalen Echo Moskvy om valfusk runt om i landet. Det handlar om personer som röstat flera gånger på samma parti, om påtryckningar mot valobservatörer och om otillåten propaganda.

Valdeltagandet var oväntat högt, runt 63 procent. På många håll har människor lockats att rösta mot löfte om fina priser och pengar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland