Terrormisstänkt svensk häktad i Marocko

NYHETER

Anklagas för att ha rekryterat krigare till Irak

En marockansk domstol häktade på fredagen en 54-årig svensk som är misstänkt för terroristbrott.

Han nekar till alla anklagelser, bland annat om medverkan i ett nätverk för att rekrytera krigare till Irak.

En grupp civilklädda män grep svensken natten till den 26 december i hans hem i Tetouan i norra Marocko. Mannen är även medborgare i Marocko. Han har bott i Sverige i 30 år.

Enligt Marockos regering greps samtidigt 26 personer i en "terroriststruktur" vars syfte påstås vara att värva utländska jihadister (gudskrigare) till kampen i Irak. Landets säkerhetstjänst kopplar samman nätverket med al-Qaida och dess anslutningar med algeriska och marockanska terrorgrupper.

"Ren bakgrund"

Domstolen i Sale nära huvudstaden Rabat häktade svensken som misstänkt för att ha anstiftat terroristbrott, skapat en grupp för terroristbrott, samlat in pengar till terroristbrott och organiserat icke tillåtna sammankomster.

- Mannen nekar till samtliga anklagelser, säger Sofia Karlberg på utrikesdepartementets presstjänst till TT.

Svenskens lokale advokat Abdelmalek Ouadghiri sade till nyhetsbyrån AFP att det inte finns några kopplingar till terrorgrupper:

- Min klient är en normal medborgare med ren bakgrund.

Häktningen ska omprövas i domstol den 18 januari.

Dottern där

En tjänsteman från Sveriges ambassad i Rabat var med under förhandlingen. Även en av mannens döttrar fanns på plats efter att ha rest ner från Sverige. Efter förhandlingen fick hon möjlighet att krama om pappan och fråga hur han behandlats i häktet.

- Han svarade att han behandlats väl. Men han svarade med nedsänkt huvud, säger dottern till Dagens Nyheters nätupplaga.

Men sättet han svarade på kände dottern inte igen. Därför misstänker hon att pappan utsatts för våld. Han var blek och matt, berättar hon.

Reser ofta

Mannens familj förnekar kopplingar till islamister. Dottern finner anklagelserna absurda:

- Det låter fullständigt främmande för att vara min far. Det finns helt enkelt inte på kartan.

54-åringen är svensk medborgare sedan 20 år. Han är företagare och har ofta rest mellan Sverige och Marocko.

Efter självmordsattackerna 2003, som tog 45 människoliv i Casablanca, höjde Marocko säkerheten avsevärt. Över 3 000 gripanden av misstänkta terrorister följde på dåden. De flesta har släppts sedan dess, men fortfarande sitter hundratals i förvar.

Lars Pedersen/TT