Stormen Per ett typiskt höstoväder

NYHETER

Stockholm

Stormen Per kan sägas vara ett försenat höstoväder. Att det slog till så här års hänger ihop med stora temperaturskillnader.

Ovädret har sitt ursprung någonstans ute över Atlanten. På lördagen passerade det Skottland med sådan riktning och kraft att det stod klart att Sverige skulle drabbas.

De flesta vandrande lågtryck utvecklas i ett västvindsbälte som kännetecknas av skarpa temperaturkontraster mellan kall torr luft i norr och varm fuktig luft i söder.

Skapelsen av oväder som Per är en komplicerad process, berättar meteorolog Jan Näs på SMHI i Norrköping.

- Från början har vi temperaturskillnaden i luften mellan norr och söder. Sedan finns en temperaturskillnad mellan hav och luft. Detta skapar en strömning i luften. Olika naturkrafter skapar vågor i den strömningen och finns det tillräckligt med energi bildas lågtryck och högtryck.

Slumpen

- Kring lågtrycken roterar luften. Det är lite av naturens sätt att vispa till det för att jämna ut temperaturskillnaden. Ju större temperaturskillnad, desto kraftigare visp helt enkelt, förklarar Jan Näs.

I Pers fall har lågtrycket intensifierats och kulminerat över Sverige.

- Vanligen fördjupas dessa oväder lite tidigare så att de redan har stormat av sig ute till havs. Men ett och annat kommer hela vägen in.

TT: Varför har vissa stormar kraften kvar?

- Det beror på hur varm- och kalluften ligger, och lite på slumpen, svarar Jan Näs.

En försmak

Atlantstormar som Per brukar följa den bana vi nu sett. Att västkusten drabbas hårdast är därför bara naturligt. Ofta har ovädret klingat av när det når de östra landsdelarna.

- Men nu blåser det väldigt även på östra sidan. Vi har haft orkanstyrka i byarna på Gotska Sandön och här i Östergötland är det stormstyrka, säger Jan Näs och påpekar att stormen är något ovanlig för årstiden.

- Ovädret har mer karaktär av en höststorm.

Någon eventuell koppling till klimatförändringar kan Jan Näs inte uttala sig om:

- Men om klimatologerna har rätt är det sådant här väder vi har att vänta oss allt oftare framöver. Oavsett vad det beror på, är det en försmak av vad en klimatförändring skulle kunna medföra.

Här ställs trafiken in:

Tidigarar artiklar

Stora strömavbrott:

Lars Pedersen/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder