”Ett uppenbart fall av diskriminering”

NYHETER

Nattklubb i Malmö friades - nu ska fallet prövas i HD

Svenskarna fick komma in – invandrarna fick nobben. Trots det friades nattklubben Escape i Malmö från etnisk diskriminering. Nu vill överåklagare Sven-Erik Alhem att fallet prövas av HD.

För att undersöka om diskriminering av utländska personer förekommer i Malmö utrustades sig en grupp killar med dold mikrofon och videokamera en fredag kväll i oktober 2004.

Genom att dela in sig i fem olika grupper, där alla antingen hade svenskt respektive utländska utseende, försökte de under 40 minuter att komma in på nattklubben ”Escape”. De svenska grupperna gled lätt förbi dörrvakten medan killarna med utländsk härkomst nekades inträde till den halvtomma restaurangen.

Inte tillräcklig bevisning

Det rättsliga efterspelet är fortfarande inte avgjort. I tingsrätten dömdes dörrvakten för etnisk diskriminering och böter på 6 000 kronor. Han friades senare i högre instans eftersom hovrätten inte ansåg inte att det fanns tillräcklig bevisning. Enligt överåklagare Sven- Erik Alhem lade hovrätten ribban alldeles för högt.

– I det här fallet tycker jag det är uppenbart att hovrätten köpt nattklubbens förklaringar alldeles för lättvindigt. Jag tycker det här är ett uppenbart fall av etniskt diskriminering, säger han.

Fallet vidare till HD

Sven-Erik Alhem har lämnat ärendet vidare till Riksåklagaren som avgör om fallet ska föras vidare till Högsta Domstolen.

– Vi har för få fall av olaga diskriminering prövade i svenska domstolar. Jag tycker att det vore bra om HD prövade vilka krav som ska ställas på bevisning i mål av det här slaget, säger Sven-Erik Alhem.

Göteborgsklubb erkände i går

Kajsa Sigvardsson (.se)