IT-expert: Var försiktig

Publicerad:
Uppdaterad:

Mötesplatser på nätet har blivit bedragarnas paradis

Bedragarnas paradis.

Så beskriver it-säkerhetsexperten Jonas Thambert mötesplatser som Facebook och Myspace.

– Man ska vara väldigt försiktig med vilka uppgifter man lägger ut, säger han till aftonbladet.se.

Det handlar egentligen om klassisk brottslighet. Att använda en annan människas identitet för att lura till sig pengar eller värdesaker.

Men de senaste årens explosion av mötesplatser på internet där vem som helst kan lägga ut sin profil, berätta om sig själv, sina intressen och var man bor och jobbar har gjort livet ännu enklare för mindre hederliga personer.

– Man behöver inte längre ringa runt till olika myndigheter för att få fram uppgifter. Med hjälp av informationen på sådana här sajter kan man luska rätt på mer uppgifter om en person, säger Jonas Thambert, säkerhetsrådgivare vid Sveriges IT-incidentcentrum.

Förfalska identitetshandlingar

Med hjälp av informationen kan bedragaren beställa varor på nätet i någon annans namn, hyra film utan att själv betala eller förfalska identitetshandlingar. I Storbritannien har ett stort antal personer fått sina bankkonton länsade, uppger Sky News. Det skulle lika gärna kunna hända i Sverige.

– Det skulle förvåna mig om det inte förekommit här, säger Jonas Thambert.

Hur skyddar man sig på bästa sätt?

– Man ska vara väldigt försiktig med vilka uppgifter man lägger ut. Det gäller allting som är knutet till min person - vilka jag lever med, var jag jobbar, var jag bor, födelsedata.

Ska man helt låta bli mötesplatser som Facebook?

– Nej det tycker jag inte. Är man bara försiktig och medveten om riskerna så är nätet fantastiskt och jag tycker man ska använda det. Men man ska vara försiktig med att lägga ut personlig information. Har man en gång lagt ut något på internet är det svårt att få bort det.

Publicerad: