Landstingets it-satsning – ett ekonomiskt fiasko

NYHETER

Landstingets storsatsning på att samla all vårddokumentation i ett och samma system har skenat i väg – både i kostnad och i tid.

Enligt Computer Sweden kommer projektet, som var beräknat till 200 miljoner kronor, att sluta på en kostnad på 1,6 miljarder kronor. Alltså åtta gånger mer än planerat.

– De kostnader som de har räknat in är inte jämförbara. De har inkluderat kostnaden för hela it-driften i Stockholm läns landsting, säger Anders Fridell, Landstinget i Stockholms län presschef.

Hur ser Landstingets kalkyl ut då?

– I somras låg kostnaden som är direkt jämförbar på 300 miljoner kronor. Men det är ett ambitiöst projekt och det kan bli en del ytterligare kostnadsökningar.

– I en mening så är det klart att det är en stor kostnad för skattebetalarna, men man får se till till den långsiktiga vinsten.

Projektet är också försenat med ett par år, och ingen vet idag när projektet kan sjösättas. I somras lades it-satsningen på is.

– Det är en mängd olika verksamheter som är involverade. Någonstans hade man väl inte sett hur utvecklingen skulle se ut, säger presschef Anders Fridell.