Titta, Helsingborg är bästa studentstaden

NYHETER

Satsar 14 gånger mer än Lund på sina studenter

Foto: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD
Caroline Seppälä från Smögen läser till socionom på Campus i Helsingborg. Hon tycker att Helsingborg är en ”toppenstad ” att studera i. Lunds kommunalråd vet vad Lund kan bli bättre på.

Glöm Lund – välj Helsingborg om du ska plugga.

Helsingborgs stad satsar 14 gånger mer pengar på sina studenter än Lunds kommun.

– Vi har en oerhört bra dialog, säger Caroline Seppälä, ordförande för Stampus.

En femtedel av studenterna som är inskrivna på Lunds universitet läser på Campus Helsingborg. Och de verkar ha valt rätt stad plugga i. Åtminstone om man ser till hur mycket kommunen satsar på sina studenter. Siffror som tidningen Lundagård har tagit fram visar att en lundastudent får i snitt 19 kronor i stöd från kommunen –?en helsingborgare får drygt 260 kronor per år.

– Vi får ett jättebra stöd. Vi kan alltid vända oss till kommunen, säger Caroline Seppälä, ordförande för studentföreningen Stampus som organiserar cirka 800 av Helsingborgsstudenterna.

– Jag upplever det verkligen som att kommunen satsar på studenterna, säger hon.

Lund i botten

Lund har flera gånger hamnat i botten av tidningen Studentlivs rankning över studentkommuner. Men Tomas Avenborg, moderat kommunalråd i Lund och ordförande för det kommunala studentrådet, menar att bilden är orättvis.

– Vi satsar mycket på studentlivet. Men vi öronmärker inte pengarna som Helsingborg gör.

Vad tycker du att ni kan bli bättre på?

– Studentbostäder. Jag tycker vi har varit för dåliga på att lösa bostadsbristen. Nu byggs det nya bostäder, men jag tror vi behöver ännu fler.

Så här satsar Helsingborg

... och så här satsar Lund

Kajsa Sigvardsson (.se)