Putin: Mordet på Politkovskaja ska lösas

NYHETER

Kreml bryter tystnaden om journalistmordet

Rysslands president Vladimir Putin bröt på måndagen tystnaden om mordet på journalisten Anna Politkovskaja.

- Alla nödvändiga resurser skall sättas in för att lösa detta tragiska mord, sade Putin i ett telefonsamtal med George Bush.

Vladimir Putin har hittills inte kommenterat mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja som på lördagen hittades mördad i Moskva. Men på måndagen bröt han tystnaden. Enligt AP har Putin nu lovat att myndigheterna skall göra allt i deras makt för att lösa mordet. I ett telefonsamtal med USA:s president George Bush lovade Putin vidare en objektiv utredning av "journalistens tragiska död".

Samtidigt kommer nya uppgifter om mordet fram.

Enligt ryska medier skuggade Anna Politkovskajas mördare henne. I tidningen Kommersant står det att polisen sett den man som tros vara Politkovskajas mördare på en övervakningsfilm från mataffären där hon handlade innan hon mördades.

Skuggade henne i mataffären

- På övervakningsfilmen från mataffären ses Politkovskaja vara inne i affären samtidigt som den man som tros vara hennes mördare. Dessutom syns en kvinna i 30-årsålderna i sällskap med den misstänkte mördaren inne i mataffären, berättar aftonbladet.se:s Johanna Melén som följer ryska medier på plats i Ryssland.

Polisen gör nu allt för att hitta de båda.

I tidningen Izvestija berättar mormodern till den 14-åriga flicka som först hittade Anna Politkovskaja i hissen om den dramatiska händelsen.

En 14-årig flicka upptäckte liket

- Den första som såg Anna Politkovskaja var den 14-åriga Nina som skulle hälsa på en kompis som bor i samma hus som Anna Politkovskaja. Hon tryckte på hissknappen och dörren gick upp. I hissen låg Anna Politkovskajas döda kropp. Nina blev rädd och sprang upp för trapporna och sade till sin kompis att det låg en kvinna i hissen som antingen var sjuk eller full. Hon hade inte sett något blod, berättar Johanna Melén och berättar vidare att många befarar mordet på Anna Politkovskaja bara är början och att fler regimkritiska kan få möta samma öde.

Anna Lindström, Johanna Melén