79-åring våldtog barnbarnen - dömd till två års fängelse

NYHETER

Tingsrätten: Mannens ålder en förmildrande omständighet

En 79-årig man från Västerås dömdes på måndagen till två års fängelse för våldtäkt på två av sina barnbarn. Han ska också betala sammanlagt 105 000 kronor i skadestånd till be båda flickorna.

79- åringens dom fastställdes av Västerås tingsrätt redan i augusti, men tingsrätten beslutade också att mannen skulle sinnesundersökas, skriver Västmanlands Läns Tidning.

Resultatet av sinnesundersökningen visade att mannen inte var eller är psykiskt sjuk. Han skall därför dömas till två års fängelse för våldtäkt, övergrepp, utnyttjande och ofredande av två av sina barnbarn.

Våldtäkter och grova övergrepp

Mannen dömdes också till att betala 100 000 kronor i skadestånd till den äldre av flickorna som blivit utsatt för våldtäkter och grova övergrepp från mannen. Den yngre av flickorna tilldöms 5000 kronor i skadestånd för sexuellt ofredande.

Enligt Västmanlands Läns Tidning fann tingsrätten i Västerås mannens höga ålder en förmildrande omständighet då straffet skulle utmätas. Allvaret i de brott han begått gjorde dock att inget annat straff än fängelse kunde komma i fråga.

Anna Lindström