Dödshotad för sitt fredsjobb

NYHETER

I dag kan advokaten Lida Jusupova få Nobelpriset

Foto: Kämpe Advokat Lida Jusupova bor tillfälligt i en etta i en av förorterna till Moskva, men hör hemma i Groznyj, den tjetjenska huvudstaden där hon arbetar för mänskliga rättigheter.

MOSKVA

Den ryska tidningen Nezavisimaja Gazeta publicerade en artikel om att den tjetjenska advokaten Lida Jusupova är kandidat till Nobels fredspris.

I går morse ringde hennes telefon.

-För att kunna ta emot priset måste du överleva, sa en hotfull mansröst.

- Det är bäst för dig att du avslutar ditt arbete - och att du inte får priset.

Lida Jusupova låter skrämd när hon berättar om samtalet. Mannen talade tjetjenska och var väl insatt i hennes verksamhet som advokat för människorättsorganisationen Memorial. Lida Jusupova har lett arbetet på Memorials kontor i sin hemstad Groznyj. Nu är hon bekymrad för sina medarbetare i den tjetjenska huvudstaden.

– Om du tror att du kan fortsätta att arbeta så fritt som du gör så drömmer du, sa mannen innan han la på.

Färre vågar berätta

Jusupova har drivit flera fall av övergrepp till domstol i Tjetjenien och Memorial är en av mycket få organisationer som fortsätter att arbeta där.

– Men det blir allt svårare. Färre och färre vågar berätta om övergreppen, säger hon.

– Nu när Tjetjenien blivit mer självstyrande från Ryssland har den sociala kontrollen ökat. Folk fruktar hämndaktioner mot sig och sina familjer.

Själv befinner sig advokaten i Moskva, där hon avslutar en vidareutbildning vid universitetet. Hon bor ensam i en etta i en förort.

I fjol fick Lida Jusupova det norska Raftopriset för sitt arbete och nu är hon en av kandidaterna till Nobels fredspris.

– Våra motståndare försöker sätta skräck i oss, låta fruktan slå rot och växa och ta över våra liv. Visst är vi rädda, men det är bättre att leva rakryggat en dag än att bli förnedrad hela livet, säger hon.

– Och nu när Anna inte längre är med oss måste vi göra jobbet själva.

Utsätts för förföljelse

Journalisten Anna Politkovskaja arbetade med ett större reportage om övergrepp och tortyr i Tjetjenien när hon blev mördad den 7 oktober. Hennes oavslutade sista artikel publicerades i går både i Novaja Gazeta och i Aftonbladet.

Aage Borchgrevink i Helsingforskomittén för mänskliga rättigheter är orolig för Lida Jusupovas säkerhet.

– Hoten mot Jusupova, bara dagar efter mordet på Anna Politkovskaja, passar in i ett större mönster. Bilden är entydig: ryska människorättsaktivister utsätts för systematisk förföljelse, säger han.

För två år sedan publicerade Helsingforskommittén en rapport om förföljelse av människorättsaktivister som engagerat sig i Tjetjenienkonflikten. Rapporten beskrev 13 mord, 6 försvinnanden, 19 fall av tortyr och en mängd andra fall av förföljelse mot aktivisterna.

– Sedan dess har det inträffat nya tragiska händelser. Vårt intryck är att kampanjen fortsätter och blir allt kraftigare utanför själva konfliktområdet i Nordkaukasus, säger Borchgrevink.

Slutar inte sin kamp

Men Lida Jusupova låter sig inte skrämmas.

– Jag måste göra det som är riktigt, säger hon.

Sedan går hon ut i ett mörkt och regnigt Moskva för att ta kvällsbussen till universitetet. Snart ska hon flytta hem till Groznyj igen - den stad där hon aldrig får visa sig igen, enligt okända, hotfulla röster på telefon.

Läs tidigare artiklar:

I dag utses årets mottagare av Nobels fredspris. En av kandidaterna är Lida Jusupova, 45, jurist och förkämpe för mänskliga rättigheter i Tjetjenien. För bara några dagar sedan mördades Anna Politkovskaja, den ryska journalist som länge uppmärksammat övergreppen i Tjetjenien. I går morse utsattes Lida Jusupova för anonyma dödshot. Norska Åsne Seierstad har träffat henne i Moskva.

Åsne Seierstad