Nyheter

Aftonbladets läsare: Moderaterna fuskar mest

Av: 

Olle Castelius

NYHETER

Expert: Det beror på medias uppmärksamhet

Fuskare Jan Persson, Ann Uddén Sonnegård och Nicola Clase, tre av de tio moderata statssekreterarna som erkänt.

Domen mot moderaterna är förödande hård.

Av alla de läsare som röstat på aftonbladet.se anser en klar majoritet moderater är de största fuskarna.

På frågan “Vilka tror du fuskar mest?“ svarar hela 58 procent moderaterna. Socialdemokraterna kommer på andra plats med knappa 28 procent. Vänsterpartiet blir trea med drygt nio procent.

– Jag skulle koppla det direkt till de senaste tidens skandaler och skriverier. Det är känt att den typen av uppmärksamhet påverkar sådana uppfattningar, säger Erik Lakomaa.

Han är fristående PR-konsult och expert på politisk kommunikation. Enligt honom kunde moderaterna undvikit en stor del av skadan genom att agera annorlunda när skandalerna blev kända.

– Ingen kan säga att de hanterat detta korrekt eller föredömligt. De reagerade för sent, tog för lätt på det initialt och har inte gett hela bilden, säger han.

Hur menar du?

– Om man tar Schenström-affären som exempel tror jag att hon mycket väl hade kunnat behålla jobbet som statsministerns närmaste medarbetare om man hanterat det annorlunda. Svenska folket hade inte krävt hennes avgång om det bara handlat om ett par glas vin. Nu blev det en affär istället.

Enligt honom kan man jämföra den händelsen med när justitieminister Ove Rainer (s) tvingades avgå 1983.

– Han hade gjort skatteplanering som inte var olaglig. När han av statsminister Olof Palme fick frågan “Finns det något mer?“ svarade han nej. När det sedan framkom att han hade konton i Schweiz var situationen ohållbar.

Varför kommer socialdemokraterna på andra plats i mätningen?

– De har varit regeringsparti under lång tid och då fått mycket uppmärksamhet. Man granskas hårdare som regeringsparti och genom åren har även sossarna varit inblandade i en rad affärer som folk nu kommer ihåg.

Och vänsterpartiets tredjeplats?

– Jag skulle tro att det kan ha att göra med Gudrun Schymans tidigare affärer. Allt hänger på uppmärksamheten i media. Om du för ett år sedan hade ställt frågan “Vilka partier har koll på sina datasystem?“ skulle du få ett annat svar.

ANNONS EXTERN LÄNK

50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera – missa inte alla klipp

Cervera

Publisert: