Toyota Hilux nära att välta

NYHETER

Säkerheten döms ut av Teknikens värld efter test

Teknikens Värld dömer ut säkerheten på Toyota Hilux.

I ett så kallat älgtest var pickupen nära att välta.

Toyotas ledning i både Europa och Japan höll möte på tisdagen så snart uppgifterna blivit kända.

– Teknikens Värld har gjort en omfattande test och vi tar allvarligt på uppgifterna, säger Bengt Dalström, informationschef på Toyota Sverige.

Han vill inte uttala sig om vilka åtgärder Toyota ska vidta.

– Vi kanske ska göra om testerna själva för att förstå förloppet, säger han.

I ett kommande nummer av Teknikens Värld finns bilden på Toyota Hilux som ingen biltillverkare gillar att se. Pickupen med dubbelhytt har i en undanmanöver på en testbana gått upp på två hjul och är nära att välta. Så ska inte en modern bil reagera.

Teknikens Värld anser att modellen är livsfarlig. ”Vid en undanmanöver i vanlig trafik kommer Toyota Hilux att slå runt” skriver man i ett pressmeddelande. Tidningen drar paralleller till Mercedes A-klass som välte i ett undanmanövertest för tio år sedan och sedan länge drogs med vältstämpeln.

– Om vi också får det beror på hur vi hanterar det här, konstaterar Bengt Dalström.

Endast en av de sex pickuper som testades har ett aktivt antisladdsystem (ESP).

Teknikens Världs chefredaktör Daniel Frodin kräver att Hilux förses med antisladdsystem och att de kunder som redan har köpt bilen får det eftermonterat.

I år, till och med augusti, har det sålts drygt 660 Toyota Hilux med dubbelhytt och fyrhjulsdrift vilket är den modell som Teknikens Värld har testat.

Den nya modellen av Toyota Hilux, som kostar cirka 275000 kronor, har funnits i drygt ett år och har även i tidigare tester visat tendenser att kunna välta.

– Men det finns inga sådana olyckor inrapporterade, säger Bengt Dalström.

Karin Olander/TT