Journalistkonflikten avblåst

NYHETER

Cirka 2500 journalister på radio- och tv-området fick ett nytt avtal på onsdagen. Med en varslad konflikt undanröjd gratulerade fack och arbetsgivare sig själva till framgångar i avtalet.

Medlarna lämnade på förmiddagen ett nytt bud till parterna, Journalistförbundet (SJF) och arbetsgivarorganisationen SRAO.

Några timmar senare svarade parterna ja till ett treårigt avtal. Därmed upplöstes det varsel från SJF som skulle ha utlöst en strejk på public service-företagen Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion på torsdagen.

Unik lösning

Den stora stridsfrågan handlade om anställningsformen allmän visstid, som enligt facket ökar otryggheten.

SJF anser sig nu ha fått ett avtal som stärker det fackliga inflytandet över visstidsanställningar.

– Där har vi en ny anställningsform i avtalet som inte är allmän visstid, och om arbetsgivaren ska använda denna anställningsform så måste han först primärförhandla med klubben, vilket ju faktiskt är unikt på den svenska arbetsmarknaden. Och vid de här förhandlingarna så ska man ange skäl varför man behöver den här anställningsformen, säger SJF:s ordförande Agneta Lindblom Hulthén.

Standardlyft

Även SRAO:s vd Jörgen Bjerndell tycker att knäckfrågan om allmän visstid fick en bra lösning:

– Vi har kommit överens om att journalistklubbarna får en möjlighet att påverka och ta del av de här anställningarna innan de sker, så att de får möjlighet att ha synpunkter på det.

– Det handlar om att vi tillämpar det här på ett korrekt sätt och då kan det inte finnas några problem, säger han.

Avtalet är lönemässigt på samma nivå som övriga arbetsmarknaden, men med ett generellt lönetillägg på 1000 kronor första året.

TT