”Jag sitter ju inte och slänger upp tuttarna”

NYHETER

Marie ombads att inte amma nio månader gamla Tilda under skattenämndens möte

Foto: Matstopp Marie Fallqvist blev uppringd och ombedd att inte amma dottern Tilda under mötet i skattenämnden. Men när dottern följt med mamma på hennes andra politiska uppdrag är det ingen som reagerat.

Diskriminerad.

Så reagerade Marie Fallqvist när hon fick samtalet från skattenämndes ordförande som ville försäkra sig om att hon inte skulle amma dottern Tilda på kommande möte.

– Jag sitter ju inte och slänger upp tuttarna hur som helst, utan sköter det hela diskret, säger Marie Fallqvist.

Marie Fallqvist från Ramnäs är ledamot i kyrkorådet, sitter med i såväl fullmäktige som flera kommunala nämnder i Surahammar. Där har nu nio månader gamla dottern Tilda varit med flera gånger och blivit matad.

Sedan förra valet sitter även mamma Marie med i skattenämnden och det var inför förra onsdagens möte hon blev uppringd av nämndens ordförande som ville försäkra sig om att Marie inte skulle amma dottern under det sex timmar långa mötet.

– Jag satt på öppna förskolan och gjorde fotavtryck med Tilda när jag fick samtalet. Jag hade målarfärg över hela armarna och var lite disträ. Det var först när jag lagt på som jag tänkte: ”Vad sa hon egentligen? Amma måste jag få göra”, berättar Marie.

Dagen efter pratades de vid. Då föreslogs att Marie skulle lämna rummet de gånger hon behövde amma Tilda, men det skulle inneburit att hon skulle missa delar av mötet. Att bryta mötet var en annan lösning, men det hade ockå inneburit ett stressmoment för mor och dotter.

Ombads sitta på annan plats

Inför mötet i onsdags ombads istället Marie att hon skulle sätta sig i en annan del av lokalen när hon skulle amma.

– Men det struntade jag i och det var ingen i nämnden som reagerade. Efter mötet kom de i stället fram och sa att det inte hade varit några problem och att Tilda skött sig riktigt bra, säger Marie.

Marie anser dock inte att det hela borde ha blivit en fråga alls.

– Det är väl en rättighet man har att få amma sitt barn. Vi lever på 2000-talet och att det här skulle komma ifråga förstod jag aldrig.

Tänker inte hoppa av

Marie har dock inga planer på att hoppa av sitt jobb som ledamot i skattenämnden.

– Det är ett uppdrag som jag är förtroendevald till så det känns viktigt att kunna fullfölja det. Dessutom är nästa möte inte förrän nästa år och då blir det enklare eftersom Tilda fyllt ett år och då fått barnomsorg, säger Marie.

Från Skatteverkets sida säger man att bakgrunden till telefonsamtalet var att en anställd på verket känt sig besvärad när Marie ammat vid ett tidigare tillfälle.