Lavin i Norge

NYHETER

Fyra personer skadade – fick grävas upp ur snön

Fyra personer har hittats skadade efter en lavin i Lyngsbergen nära Tromsø i Nordnorge.

Räddningsmanskap sökte efter fler offer för snöskredet som utlöstes på lördagseftermiddagen. Larmet kom till räddningstjänsten klockan 14.09. Vid tjugo över fyra på eftermiddagen avbröts räddningsoperationen då man inte trodde att fler personer dragit med i raset.

– Vi vet ännu inte hur många som har drabbats av lavinen. Det vi vet är att fyra har skadats. De ska föras till sjukhus i Tromsø, sa assisterande räddningsledare Kåre Øyre till VG Nett.

– Flera grupper befann sig i Kjostind när lavinen gick. Enligt vissa uppgifter kan så många som 12 personer ha funnits i området, säger vakthavande polisbefäl Bengt Giæver Johansen i Tromsø till VG Nett.

Efter ett par timmars sökande hade man dock hittat de övriga personer som uppgavs ha befunnit sig i området. Samtliga var oskadda.

Hur illa skadade de hittade offren är är inte klart. En av dem ska själv ha kunnat ta sig upp ur snön. Tre fick grävas fram.

– Två av dem är på väg till sjukhus. De är kraftigt nedkylda, säger till VG Nett.

De två andra skadade ska föras till sjukhus så fort helikoptern återvänder. Man kommer också att använda helikopter för att evakuera två eller tre personer som fastnat högre upp på berget på grund av faran för fler laviner, skriver NTB.

Lavinen gick nära Kjostind i Lyngsbergen på tusen meters höjd över havet. Lavinen ska ha varit cirka 300 meter bred.

Lavinhundar skickades till området.