Vulkanoro i Indonesien

NYHETER

Den indonesiska vulkanen Kelud på östra Java, för vilken beredskapen höjdes till näst högsta nivå förra månaden, visar flera alarmerande tecken på att den kan få ett utbrott. Det säger landets vulkanexpert.

– Jag är orolig för Kelud, säger Surono, chef för vulkanmyndigheten, i en intervju.

Antalet vulkaniska skalv vid Kelud, nio mil sydöst om landets andra stad Surabaya, har ökat till 23 om dagen jämfört med som mest 15 per dag vid förra utbrottet 1990, enligt Surono.

När magman under en vulkan rör sig uppåt i jordskorpan avges vulkaniska gaser, vilket förändrar markluftens eller grundvattnets sammansättning då ett utbrott närmar sig. Det är främst halten av koldioxid och svaveldioxid som ökar, vilket kan mätas vid markytan.

Flera byar evakuerade

Temperaturen ökar också hos de gaser som läcker ut ur marken. Det har också skett vid Kelud där vattnen där sjön i vulkanens krater nått 37,4 grader på lördagen jämfört med 32 grader i augusti.

Surono säger att har ett färdigt sms i sin mobil redo för att skicka till regeringen och räddningsledare när han beslutar för sig för att höja beredskapen för vulkanen till den högsta nivån.

Den 1731 höga vulkanen Kelud ligger mellan distrikten Kediri och Blitar med en befolkning på omkring 200000. Några några byar närmast vulkanen har redan evakuerats. Det senaste utbrottet skedde i februari 1990 då mer än 30 människor omkom.

TT-Reuters