Avhoppade majoren spårlöst försvunnen

NYHETER

Norska UD: ”Han är på ett säkert ställe”

Foto: VÄGRADE DÖDA MUNKAR. Majoren Win, 43, har deserterat från Burmas armé. Han flydde tillsammans med sin son och anlände till Bankok på tisdagen. Nu är han spårlöst försvunnen.

Enligt uppgift till VG Nett har den avhoppade burmesiske majoren Win, 42 och hans sjuttonårige son förts bort från sitt hotell i Bangkok av beväpnade män i dag.

– Om de skickas tillbaka till Burma kommer de att avrättas inom några timmar, säger den norsk-tyske journalisten Hans-Joachim Schilde till nättidningen.

Men norska UD kommer med lugnande besked: Majoren och sonen befinner sig på "en säker plats”.

Foto: OROAD Journalisten Hans-Joachim Schilde hjälpte majoren och sonen att fly från Burma.

Schilde har hjälpt till med majoren och sonens flykt från Burma, och när han i dag på morgonen sökte dem på hotellet där de bott hängde det en "stör ej"-lapp på handtaget. Schilde knackade på men fick inget svar. Av hotellets personal fick han veta att majoren Win och hans son, som flydde från Burma i måndags, hade förts bort tidigare av beväpnade thailändska män, sannolikt tillhörande underrättelsetjänsten. Nu har Schilde ingen aning om vart Win och sonen befinner sig.

– Jag har ingen aning vart de befinner sig nu. De har inga pengar, inga papper och pratar inte Thai.

Schilde menar att Norge borde ha hjälpt majoren och sonen i väg. Redan i går sökte de asyl i Norge.

– Det är förfärligt att de inte fick hjälp från Norge redan i går. De borde ha transporterats ut från Thailand, med norsk hjälp, så hade detta aldrig hänt, säger Schilde.

Han fick i går veta att thailändska myndigheter var angelägna om att "bli av med" Win så fort som möjligt.

Nu visar det sig att norska myndigheter tycks ha full kontroll på vart majoren och sonen befinner sig.