Nazism

Experter varnar om regeringens förbudsförslag

Av: 

TT

Journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke menar att det finns en risk med att tillsätta en lag mot rasistiska organisationer. Arkivbild
Journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke menar att det finns en risk med att tillsätta en lag mot rasistiska organisationer. Arkivbild

NYHETER

Regeringen vill ta fram en lag för att förbjuda rasistiska organisationer.

Men experter i yttrandefrihet och juridik varnar för förslaget.

– Svårt och sannolikt ineffektivt, säger juristen Thomas Bull.

Socialdemokraternas Morgan Johansson meddelade vid en presskonferens på fredagen att regeringen vill förbjuda nazistiska och rasistiska organisationer, med hänvisning till en paragraf i Regeringsformen. Det är dock oklart om paragrafen ska tolkas på det sättet, anser yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– Det andra är frågan om det är lämpligt, om detta är en väg för att bekämpa åsikter som de flesta anser är vidriga, förgripliga och avskyvärda, säger han.

Lag kan bli tandlös

Enligt Funcke bör åsikter och värderingar bemötas med argument. Dessutom riskerar en ny lag att bli tandlös.

– Inför man ett förbud mot en viss organisation betyder ju inte det att man får bort dem från gator och torg. Mötes- och demonstrationsfriheten är reglerad för sig, de två rättigheterna har ingenting med varandra att göra, säger han.

Justitierådet i Högsta förvaltningsdomstolen Thomas Bull är inne på samma spår. Han tar exemplet med Aftonbladet som kungen förbjöd för 200 år sedan men som då istället fortsatte att ges ut som Aftonbladet 2 och så vidare.

– Det är frågan om en åtgärd kommer att leda till en rad processer som egentligen ger de här nazisterna uppmärksamhet och de kan påstå att de är politiskt förtryckta. Folk slutar inte att vara nazister och aktiva bara på grund av en lag, säger han.

Hot mot yttrandefriheten

Funcke anser att det redan finns lagstiftning för att stoppa demonstrationer och organisationer som saknar tillstånd. Och lagen om hets mot folkgrupp begränsar vilka åsikter och värderingar som får uttalas. Han anser även att en sådan här lag kan bli ett hot mot yttrandefriheten.

– Ja, i yttersta änden handlar det om möjligheten för enskilda personer och grupper eller sammanslutningar att få ge uttryck för sina olika åsikter och värderingar, säger han.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nazism