Hultqvist debuterar som vallokomotiv

avTT

Foto: Jessica Gow/TT
Socialdemokraternas vallokomotiv i valet 2018. Försvarsminister Peter Hultqvist, finansminister Magdalena Andersson, statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström.

Försvarsminister Peter Hultqvist debuterar som socialdemokratiskt vallokomotiv.

Annars satsar partiet på samma ansikten som i förra valet.

De fyra namnen har en snittålder på nästan 60 år. Men statsminister Stefan Löfven tror att de kan locka unga väljare ändå.

– Erfarenhet går hem, säger han.

Förutom Löfven har även utrikesminister Margot Wallström, finansminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist utsetts till vallokomotiv. De ska dra ett extra stort lass i valkampanjen, synas på valaffischerna och förväntas föra ut partiets politik på andra områden än bara sitt eget specialområde.

Partiet gör bedömningen att de är de s-ministrar som går bäst hem hos väljarna.

– De är populära alla tre runt om i landet, säger Löfven.

Ökar tempot

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad beskriver utrikesminister Wallström som en förebild för många kvinnor och som en politiker "med en fot på landsbygden och en i världspolitiken". Hon var vallokomotiv redan 1998.

Hultqvist beskrivs av Rådström Baastad som en politiker som åstadkommer resultat och som "talar så att folk förstår".

Att det blev just dessa välkända personer och inte något yngre nyare ansikte, bemöter Rådström Baastad med att det finns gott om kandidater i partiet.

– Men alla kan inte vara Lucia, säger hon.

Rekorddåligt läge

Aldrig förr har S haft så dåliga opinionssiffror så nära in på valet. Rådström Baastad uppger att partiet nu ska öka tempot med en nationell kampanj som ska vara fram till sista juni.

Huvudbudskap blir att S står för det "starka samhället" genom satsningar på välfärden. Migration och brottsbekämpning tonas ned, eftersom det inte är där den huvudsakliga konflikten mellan partierna står, enligt Rådström Baastad.

– Valet ska bli en folkomröstning om välfärden, säger hon och citerar Löfven i onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!