Frisk hund dog efter promenad i värmen – hundägare varnas

Hunden på bilden har inget med artikeln att göra.
Hunden på bilden har inget med artikeln att göra.

Värmeböljan riskerar att bli farlig för hundar, som bara kan svettas genom tassarna och munnen.

Djurskyddsorganisationen RSPCA går ut med en varning, efter att en hund i Storbritannien dött under en promenad i solen.

”Den var frisk i övrigt”, skriver RSPCA.

När värmen stiger upp mot 20–30 grader kan det bli svårt för hundar att svalka sig. Eftersom de inte kan svettas genom kroppen som vi människor, så är de beroende av att kunna kyla kroppen genom tassarna eller munnen.

I nordvästra Storbritannien rapporterar Metro UK om en hund som i helgen drabbades av värmeslag och dog under en promenad i hettan.

”Vi förstår hur viktiga det är att ta promenader med hunden, men var snälla och tänk på att höga temperaturer kan leda till allvarlig skada och i vissa fall döden”, skriver djurskyddsorganisationen RSPCA i ett pressmeddelande.

Varningstecknen

Tecknen att se upp för är andningssvårigheter, hyperventilation, dreglande, orkeslöshet, att hunden söker vatten eller kyla, röda eller torra slemhinnor i ögonen, förvirring och ökad puls. Hunden kan också bli vinglig och få kräkningar eller diarré.

Normal kroppstemperatur för en hund är cirka 38,5 grader. Det är när temperaturen går över 42 grader som det börjar bli riktigt farligt. Då ska man kyla ner hundens kropp med vatten, svala handdukar och svalkande vind – men inte för kallt och inte lägre än 40 grader, för att inte riskera överdriven nedkylning.

Gå till veterinären

Om du misstänker att din hund drabbats av värmeslag är det alltid bra att kontakta veterinär. Hunden kan fortfarande vara uttorkad, eller behöva undersökas för att försäkra sig om att den inte skadats på något vis.

Om hundägaren själv satt in tidiga åtgärder, förbättras hundens chanser att klara sig.

Publisert:

LÄS VIDARE