Motala

Blev fånge i sin bil i extremvärmen – krossade vindrutan

Av: 

Claes Olsson

NYHETER

80 grader. Så varmt var det i bilen när Jessica Andersson, 41, insåg att hon inte kunde ta sig ut.

– Jag fick panik och tänkte: ”Herregud, jag kan inte sitta här och dö”, säger hon.

Motalabon Jessica Andersson, 41, var på väg till ett jobb när mardrömmen inträffade. Klockan var 14:30 på onsdagen och solen hade värmt upp bilen till en temperatur långt över vad som är behagligt. Den trådlösa nyckeln fungerade inte, så Jessica använde den analoga.

– Då åkte alla rutor ned. Det gör de tydligen om man håller ned nyckeln länge på nyare bilar, säger hon.

Hon hoppade in bakom ratten men hade glömt nyckeln i dörren. Handen räcktes ut för att greppa nyckeln – men då åkte rutorna upp.

– Av ren reflex drog jag in armen. Rutan gick upp och jag hörde ett klick, säger hon.

Fånge i sin egen bil

Bilen låste sig och var plötsligt omöjlig att öppna inifrån. Jessica var fånge i sin egen bil, som stått i direkt solljus i flera timmar, och var utsatt för en direkt ohälsosam hetta. Panik.

– Jag kände att jag inte kunde andas. Jag tänkte: ”Herregud jag kan inte sitta här och dö”, säger hon.

Jessica letade febrilt efter något hårt att krossa en ruta med. Det bästa alternativet var mobiltelefonen. Men sidorutorna vägrade ge vika för varken telefon eller sparkar. När hon sedan gav sig på den redan befintliga sprickan i vindrutan fick hon äntligen utdelning. Sprickan blev större och efter några sparkar skulle hon snart vara fri.

– Det bildades en ”stjärnhimmel” på vindrutan. Jag gick upp, tog tag i rutan och drog isär den. Det var en lättnad men jag var i chocktillstånd.

Förbannad över situationen

Jessica bedömer att hon var instängd i bilen i knappt 20 minuter. Kort efter hon brutit sig ut blev hon omplåstrad på akuten. Men skärsåren på armar, ben och i ansiktet är ingenting mot den mentala påfrestningen, berättar hon. Något dygn senare börjar chocken gå över i upprördhet.

– Det är fördjävligt, det här får inte hända. Man ska väl alltid kunna ta sig ut? Man måste se till att man har någonting hårt i handskfacket, säger hon.

Dagen efter ställde hon familjens andra bil på samma ställe och placerade en termometer vid vindrutan för att se vilken temperatur hon utsattes för. Några timmar senare visade termometern nästan 80 grader.

Ringde inte 112

Efter att Jessica delade med sig av mardrömsupplevelsen på Facebook har hon fått flera frågor kring varför hon inte ringde sin man eller 112. Och nog är hon medveten om att hon handlade i panik.

– Jag visste att min man inte hade telefonen på sig. Vissa har undrat varför jag inte ringde 112 men det första man tänker på när man låser in sig är ju inte att ringa räddningstjänsten.

– Förmodligen satt väldigt mycket i huvudet men det spelar ingen roll, jag hade panik. Jag hade nog agerat likadant i dag, säger Jessica Andersson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Wilma, 16, var fånge i segelbåten – här tackar hon hjälten

ÄMNEN I ARTIKELN

Motala

Bilar

Väder