Uppgifter: Dottern hade med sig giftet från Ryssland

Nervgiftet som användes i attacken mot dubbelagenten Sergej Skripal gömdes i dotterns resväska innan hon lämnade Moskva, uppger källor för The Telegraph.

Det livsfarliga ämnet ska sedan ha spridits när väskan öppnades i ex-spionens hem i Salisbury.

Dottern Julia Skripal, 33, kom hem från ett besök i Ryssland den 3 mars. Hon landade på Londonflygplatsen Heathrow vid 14.40. På eftermiddagen dagen därpå hittades hon och pappa Sergej Skripal, 66, medvetslösa på en parkbänk.

Enligt polisen har de varit i kontakt med nervgiftet novitjok – ett Sovjettillverkat kemiskt vapen – i ex-spionens bostad. De vårdas fortfarande för allvarliga skador.

Utredarnas teori är att giftet placerades i dotterns resväska innan avfärden från Moskva, uppger källor med insyn för The Telegraph. Antagligen har ett föremål, exempelvis ett klädesplagg eller en sminkprodukt, impregnerats med giftet.

När väskan öppnades i Skripals hus i Salisbury släpptes nervgiftet ut.

131 kan ha utsatts

Förutom dubbelagenten och hans dotter skadades en polis allvarligt efter att ha varit i kontakt med ämnet.

Totalt har polisen och den brittiska sjukvården identifierat 131 personer som kan ha utsatts av nervgiftet. 46 personer har uppsökt sjukvården i Salisbury för att kontrolleras.

– Var och en har utvärderats men utöver de tre som redan är kända har ingen annan person lagts in på sjukhus, säger Paul Mills, biträdande polischef i grevskapet Wiltshire, enligt The Guardian.

Publisert:

LÄS VIDARE