Kriminologen: Lögnerna kommer fälla Madsen

avSusanna Nygren

En såg med orange handtag och spännband från Biltema är två av bevisen mot Peter Madsen. Men den mest besvärande omständigheten är alla lögner. 

I dag hörs Madsen igen i Köpenhamns Byrett. Han har erkänt styckning av Kim Wall men håller fast vid att han inte mördat henne.

– Det är ingen ändring på den punkten, skriver Bettina Hald Engmark, försvarsadvokat, i ett sms till Aftonbladet.

I dag inleds andra rättegångsdagen mot ubåtsbyggaren Peter Madsen i Köpenhamn. Han misstänks ha mördat och styckat den svenska journalisten Kim Wall. Han ska också ha utsatt henne för ett grovt sexualbrott.

Klockan 9.30 fortsätter specialåklagare Jakob Buch-Jepsen att förhöra Madsen. Under eftermiddagen är det dags för hans försvarsadvokat Bettina Hald Engmark att ställa frågor. Aftonbladet rapporterar live från rättssalen. 

Bevisen mot Madsen

En såg med orange handtag spelar en huvudroll för att bevisa att Madsen planerade att mörda och stycka Kim Wall. Ett vittne ska ha sett hur Madsen gick ombord på ubåten UC3 Nautilus med en sådan såg. 

En liknande såg hittades av dykare i Kögebukten – i samma område som ubåtens rutt. Åklagare Jakob Buch-Jepsen menar att Madsen tog ombord sågen för att han planerat dådet.

Under den första rättegångsdagen visade rätten en närbild på Madsen. Fotot hade tagits av rättsmedicin direkt efter gripandet. På bilden har Madsen Kim Walls blod i ansiktet.

På Kim Walls kropp satt flera spännband – samma spännband som fanns i ubåten där Peter Madsen ska ha bundit Kim Wall. Spännbanden har skurits av med kniv och tekniker har fastslagit att det är samma band. 

Polisen har hittat äkta mordfilmer på en hårddisk som tillhör Peter Madsen. 19 timmar innan Kim Wall och Madsen åkte ut tillsammans googlade han orden ”halshuggning flicka” och ordet ”smärta”. 

1 av 7 | Foto: Tom Wall / TT NYHETSBYRÅN
Kim Wall.

Nekar fortfarande till mord

Bevisen som har rullats upp mot Madsen verkar inte ha påverkat honom. En dryg vecka efter första rättegångsdagen sa hans försvarare Bettina Hald Engmark till Aftonbladet att Madsen fortsätter neka.

Både advokat och åklagare har varit restriktiva med att lämna kommentarer nu när rättegången är inledd. Åklagare Jakob Buch-Jepsen vill inte kommentera vad som tagits upp i rättssalen men förklarar att han är nöjd med sin prestation. 

– Jag hade en jättebra start. Jag var jätteglad efteråt, säger Jakob Buch-Jepsen.

Lucka i bevisen

Åklagaren har ännu har inte kunnat beskriva exakt hur Kim Wall dog.

– I det här sammanhanget gör man en totalbedömning. Han är helt uppenbart ensam med kvinnan. Han styckar henne och anstränger sig väldigt mycket för att hon inte ska hittas, säger Jerzy Sarnecki, kriminolog. 

Jerzy Sarnecki tycker att bevisläget mot Madsen är gott. Enligt honom är de viktigaste punkterna uppfyllda – polisen har lyckats knyta honom till platsen, det fanns ingen annan människa i närheten och Madsen har erkänt att han styckat henne. 

Snärjt in sig i lögner

Foto: Claudio Bresciani / TT
Kriminologen Jerzy Sarnecki.

I en granskning som Aftonbladet tidigare publicerat framkom att Madsen har ljugit vid minst sex tillfällen för polisen. En av de allvarligaste lögnerna är den om att Kim Wall skulle dött av att ha fått en lucka i huvudet. Detta omkullkastades när polisen hittade hennes huvud utan skador.

Madsen ändrade då sin berättelse till att hon skulle ha dött av kolmonoxidförgiftning på grund av ett motorfel. Under första rättegångsdagen förklarade han att han ljög för att skona världen. 

– Jag berättade inte sanningen eftersom jag inte ville att hela världen skulle veta på vilket förfärligt sätt som Kim Wall dog. Särskilt inte hennes anhöriga. Jag ville skona världen från det förfärliga som skett, sa Madsen från sin vittnesbänk.

Jerzy Sarnecki menar att lögnerna är det som till sist fäller Madsen eftersom det undergrävt hans trovärdighet. Fallet både fascinerar och förbryllar Sarnecki. 

– Om han nu är skyldig så förstår jag inte hur han tänkte att han skulle komma undan med det. Det finns ingen logik i det. Möjligtvis kan det rättspsykiatriska utlåtandet om en narcissistisk personlighetsstörning vara en hjälp att förstå det här. 

ARTIKELN HANDLAR OM